Published On: Pon, sij 28th, 2013

'MUSSOLINI JE UČINIO PUNO DOBRIH STVARI!' Berlusconi ponovno šokira skandaloznim izjavama

'MUSSOLINI JE UČINIO PUNO DOBRIH STVARI!' Berlusconi ponovno šokira skandaloznim izjavama

 Benito Mussolini , koji je bio na čelu Italije od 1922. do 1943. učinio je puno dobrih stvari, osim antisemitskih rasnih zakona, rekao je u nedjelju Silvio Berlusconi.
“Rasni zakoni su najgora greška čelnika Mussolinija koje je učinio puno dobrih stvari u toliko drugih područja”, rekao je bivši šef vlade u Milanu na marginama svečanosti prigodom dana sjećanja na holokaust.
Nakon 1938. Mussolinijev režim je proglasio niz dekreta, pod zajedničkim nazivom rasni zakoni, koji uvode mjere diskriminacije i progona talijanskih Židova.
“Italija ne nosi jednaku odgovornost kao Njemačka”, rekao je on, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu ocijenila da Njemačka nosi stalnu odgovornost za zločine nacional-socijalizma.
Berlusconijeve izjave su odmah izazvale reakcije.
“Berlusconijeve izjave su sramota i uvreda povijesti i sjećanja. Neka se odmah danas ispriča Talijanima”, reagirao je na Twitteru predsjednik Demokratske stranke Pier Luigi Bersani. Čelnik Italije vrijednostiAntonio Di Pietro je rekao da je Berlusconi Mussolinijeva karikatura.
“Neukusno je što na dan sjećanja na holokaust Berlusconi pokušava rehabilitirati diktatora koji je odveo Italiju u Drugi svjetski rat”, rekla je europska zastupnica Demokratske stranke Debora Serracchiani u priopćenju.
Šef vlade Mario Monti je naglasio da postoji opasnost segregacije i antisemitizma.