Published On: Pon, sij 28th, 2013

'Rodna ideologija je znanstvena fantastika'

U  emisiji Aleksandra Stankovića Nedjeljom u dva katolički svećenik don Damir Stojić pokušao je odgovoriti na pitanje zašto se Crkva protivi seksualnom odgoju u školama. Na Stankovićevu tvrdnju da je između Crkve i vlasti otvoren front, don Stojić kaže kako je to javna rasprava te da Crkva želi razgovarati. Oni koji ne žele razgovarati, govore o fronti, ustvrdio je Stojić.
On vlasti najviše zamjera upravo nedostatak javne rasprave na tako važnu temu. Postavio je pitanje zar se nakon 20 godina hrvatske demokracije vlast čudi što je netko kritizira. U Hrvatskoj se svake četiri godine događa demokracija. Svoje poteze brane time da su dobili mandat na slobodnim izborima, ali na izborima nisu dobili autoritet da rade što hoće, izjavio je don Stojić. 
Ponovio je još jednom kako je u raspravi o zdravstvenom odgoju Crkva ignorirana i kako su biskupi slali zahtjeve za razgovore na koje nisu dobili odgovor. Mi nismo protiv zdravstvenog odgoja, rekao je Stojić te dodao kako su protiv toga da se ovakvo nešto važno za odgoj djece uvodi na brzinu, bez javne rasprave i da se ne čuje glas roditeljaZdravstveni odgoj je uveden u škole a da nije izdan udžbenik, recenzija, nastavnici nisu educirani. Ponuđen im je samo kurikulum i preporučena literatura, rekao je.
Prema njegovu mišljenju ovakvim odgojem ide se ka seksualizaciji djece. Stojić je iznio i dosta interesantnih mišljenja – seks nije samo fizički čin, to je najvažnije pitanje, jer je pitanje čovjekova identitetarodna ravnopravnost je znanstvena fantastika…
Za pitanje rodne ideologije je Stojić kazao da je to ‘znanstvena fantastika’ te da s ljudima koji imaju problem treba imati suosjećanja, razumijevanja i pomoći im. Na opasku izbjegava li Crkva pitanje rodne ideologije zbog činjenice da žene ne mogu postati svećenice, Stojić je rekao da je to pitanje teologije Rimokatoličke crkve. ‘Ne mogu ni ja roditi, kazao je Stojić. na Stankovićevu opasku da on ne može roditi jer nema fizičke predispozicije, a da žene mogu biti svećenice, ali im se to ne dopušta Stojić je kazao kako je Isus izabrao muškarce za svoje učenike. A, ako itko časti žene – to je Crkva, dodao je.
Emisiju u cijelosti pogledajte u videprilogu.