Published On: Čet, kol 2nd, 2018

Muslimanke u Danskoj prosvjedovale protiv zabrane pokrivanja lica

Muslimanke su jučer u Kopenhagenu prosvjedovale protiv zabrane nošenja burke i nikaba.

Danski parlament u svibnju je usvojio zakon koji zabranjuje pokrivanje lica u javnosti, odnosno nošenje burke i nikaba za muslimanke. Zakon je nedavno stupio na snagu, a prosvjednice su optužile vladu da “krši pravo žena da se odijevaju kako žele”.

Kako prenosi Index.hr, prosvjednice su marširale iz središnjeg okruga Norrebra do policijske postaje Bellahoj i nosile su burke i nikabe, odnosno pokrivala za glavu i za cijelo tijelo. Pridružili su im se i ostali stanovnici koji ne pripadaju islamskoj vjeri.

Jedna od prolaznica izjavila je kako smatra da je zabrana pokrivanja lica u javnosti dobra stvar: “Mislim da trebamo moći vidjeti lica jedni drugima, jer se toliko komunikacije odvija na neverbalni način”. Druga je pak izjavila: “Ako meni nitko ne govori što ću nositi, zašto bi to činili muslimankama?”.

Policija će naplaćivati kazne i tjerati muslimanke iz javnih prostora

Muslimanke u Danskoj koje svakodnevno nose burku i nikab čine tek 0,1 posto stanovništva, odnosno ima ih između 150 i 200 u cijeloj državi. Ukupni udio muslimana u Danskoj populaciji od 5,7 milijuna je oko 5 posto.

Prema novom zakonu, policija će moći narediti ženama da skinu pokrivala s glave ili im narediti da napuste javni prostor. Ministar pravosuđa Soren Pape Poulsen rekao je da će im službenici naplaćivati kazne i naređivati da se vrate u svoje domove.

Kazne će se kretati između 1000 danskih kruna (oko 120 funti) za prvi prekršaj do 10 000 kruna za četvrti.

“Umjesto da štiti prava žena, ovaj zakon kriminalizira pravo izbora žene kako će se odijevati i izruguje se slobodama u Danskoj”, izjavio je Fotis Filippou, zamjenik direktora Amnesty Internationala za Europu.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x