Published On: Sat, Aug 3rd, 2013

MUHAMED SACIRBEY: Dodik nikada nije dobio političke batine za ovo što radi

SARAJEVO – Odabir Samanthe Power, koju su u Americi prozvali i” Dijete Bosne”, za novu ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Ujedinjenim narodima (UN), može donijeti velike koristi Bosni i Hercegovini, ali pod uvjetom da država BiH to bude znala iskoristiti za svoje interese, vjeruju dobri poznavatelji prilika u bosanskohercegovačkoj, ali i američkoj diplomaciji.

Dugogodišnji izvještač iz Ujedinjenih naroda (UN) Erol Avdović kazao je za agenciju Anadolija kako je izbor Samanthe Power za američkog veleposlanika pri UN, ne samo događaj sezone, već desetljeća.

“To je najkvalitetniji veleposlanik kojeg Amerikanci imaju od Madeleine Albright i Richarda Holbrookea naovamo. Samantha Power je vrstan poznavatelj ne samo problema u BiH već uopće problema kršenja ljudskih prava. Tu spada i Ruanda”, govori Avdović i objašnjava:

” To će za BiH i regiju značiti jedan pomak. Teško je reći u kojem smjeru. Ne može se reći da li će Bosna biti više na dnevnom redu jer svakako to ne ovisi samo od veleposlanika SAD-a nego od redovitih izvještaja koje pruža visoki predstavnik. U svakom slučaju, uzimajući u vidu njenu knjigu “A Problem From Hell”, koja govori o genocidu u Bosni i Hercegovini, njen stav o Bosni, njen stav da je dan kad je Srebrenica pala bio najgori dan u njenom životu, ponudit će drugačiji odnos prema pitanjima masovnog kršenja ljudskih prava i genocida. ”

Avdović ističe kako se ne može očekivati ​​da Power mijenja stav američke politike prema nekim pitanjima, poput Bliskog istoka ili Sirije.

” Ali se može očekivati ​​da imamo jednu agilni osobu u čestom birokratskom mrtvilu Vijeća sigurnosti UN”, komentira jedan od novinara s najdužim stažom izvještavanja iz sjedišta UN-a u New Yorku Erol Avdović

Ratni ministar vanjskih poslova BiH i nekadašnji ambasador ove zemlje pri UN-u Muhamed Šaćirbegović (Sacirbey), koji je Power upoznao još na početku agresije na BiH kada je ona kao 23-godišnjakinja izvještavala za američke medije iz Bosne, oprezan je.

” Ona je bila upoznata s prilikama u Bosni i ključnim pitanjima koje je Bosna u to vrijeme predstavljala za svijet. Ali, uvijek se nameće to pitanje, kao što je bio slučaj i sa drugim američkim političarima – hoće li se ambasadorica sjećati svojih osobnih iskustva sa Bosnom ili će predstavljati jednu politiku koja pokušava sve to zaboravi. Amerikanci zaboravljaju obaveze i ono što je ta politika ostavila Bosni. To je ignoriranje situacije. A takva politika je nametnula Dayton koji ide u pravcu koji je posve destruktivan, a ne konstruktivan za BiH”, upozorava Šaćirbegović.

-Dodik nije problem za Amerikance-

Misleći na bh.. političare, on kaže kako je realnost to da Bosna sama ne radi dovoljno u svijetu na svojim interesima.

” Bosna ne ljulja čamac i onda nitko izvana to neće uraditi. Oni sada prate lidera RS Milorada Dodika. No, situacija je suprotna u odnosu na naše uvjerenje da oni Dodika vide kao problem. Oni u suštini samo ne žele Dodik ‘ne ljulja čamac’. Mi ćemo, istina, i dalje biti dobri dečki za Amerikance, ali onaj koji ljulja čamac (Dodik) zapravo dobiva. On dobiva pozornost. Mi nekada smatramo da njega ruže, ali kada pogledamo suštinu, on nikada nije dobio političke batine za ovo što radi ‘, zaključio je Šaćirbegović u razgovoru za agenciju Anadolija.

 

(AA)