Nedjelja, 26 svibnja, 2024

MUDRE NEKE GLAVE: Tuzlaci shvatili da nisu vlasnici sunca

Must Read

solar-energy-south-africa (1)U Vladi Tuzlanske županije napokon su shvatili da nisu vlasnici sunca. Koncesija na sunčevu energiju bit će ukinuta.
Vlada je po žurnom postupku odlučila da na slijedećoj sjednici skupštine koja će biti do kraja ovog mjeseca stavi da se ove dvije pozicije iz člana 3. izbrišu. Da se iz člana 3. Zakona o koncesijama TŽ izbrišu stavke 16. i 17. – korištenje sunčeve energije i vjetra. A da potom stupanjem na snagu ovog izmijenjenog zakona se stave izvan snage svi ugovori koji su do sada bili. Ako se opredijeli skupština da oni ne mogu biti predmet koncesije, oni neće biti u narednom razdoblju predmet koncesije“ kaže Željko Knežiček, ministar industrije, energije i rudarstva Tuzlanske županije.
Vlada je priznala grešku. A stav struke je jasan. Koncesija na sunčevu energiju ne smije postojati.
“Naplaćivati nešto što nije u vašem vlasništvu ne možete. To je apsurd. Iz tog razloga što, prije svega, ne znam koje vlasnik Sunca, da li će se neko pojaviti na Zemlji da je vlasnik ili možda da je negdje u svemiru. Djeluje destimulativno”, kaže za FTV Ismet Salihović, voditelj Centra za obnovljive energije u CRP Tuzla.
Vlada je istovremeno dodijelila koncesije za proizvodnju sunčeve energije za nekoliko gospodarskih društava, mada zna da će te njene odluke, za samo nekoliko dana, prestati važiti.
Ukoliko mi ne bi donijeli takve odluke, oni bi vjerojatno bili ostavljeni za naredni mjesec. Posljedica neće biti za nikog. Primjenjivat će se samo novi zakon”, kaže ministar Knežiček.
U Vladi TŽ su konačno shvatili da ne mogu naplaćivati sunce. A po tome su, podsjećamo, bili jedinstven primjer u svijetu.
 
bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -