Published On: Uto, sij 22nd, 2013

KANDIĆKA SARAJEVU: Trebate konačno prepoznati svoje zločine i imati hrabrosti suditi svojim generalima

Koordinatorica REKOM-a (Regionalne komisije za utvđivanje činjenica o žrtvama i ratnim zločinima počinjenim na prostoru bivše SFRJ) i osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić smatra da je svaki korak u pravcu potpisivanja sporazuma o saradnji pravosudnih institucija u regijim dobrodošao

Komentirajući za Agenciju FENA upit u vezi s najavljenim potpisivanjem protokola o saradnji tužilaštava Bosne i Hercegovine i Srbije u progonu počinilaca ratnih zločina, Nataša Kandić je ocijenila da je to korak u pravom smjeru, budući  da je osiguranje dokaza u procesuiranju ratnih zločina veoma mukotrpan posao.
– Mi imamo situaciju da su nam žrtve na jednom, a mogući počinioci na drugom prostoru i zato je važno da postoji saradnja na tom planu, kaže Kandić, navodeći da su, usljed nedostatka spomenutog protokola, vođene brojne “paralelne istrage”.
Kada je u pitanju sporenje o tome da li počinitelje ratnih zločina treba procesuirati u zemlji gdje je zločin počinjen ili u zemlji gdje imaju prebivalište, Kandić je mišljenja da je za svako društvo važno da oni budu procesuirani u državama čiji su državljani.
– Ako hoćemo neke rezultate krivične pravde, oni se najviše dobivaju ako svaka država procesuira svoje državljane koji su počinili ratne zločine, navodi Kandićeva uz opasku da će svaka država lako procesuirati državljane druge države, ali i da je najteže natjerati je da procesuira svoje generale.
Zaključila je da, ukoliko se to postigne, postoje i pretpostavke za prihvatanje odgovornosti za prošlost.
Protokol o saradnji tužilaštava Srbije i Bosne i Hercegovine u progonu počinilaca ratnih zločina nedavno je parafiran i u toku su aktivnosti u vezi s dogovorom o datumu i mjestu za njegovo potpisivanje.
Protokolom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, predviđeni su modaliteti razmjene dokaza i informacija u predmetima ratnih zločina.
Suđenja za ratne zločine u skladu s tim protokolom, vodit će se u zemlji gdje osumnjičeni, odnosno optuženi, ima prebivalište, što podrazumijeva rješavanje problema nedostupnosti velikog broja optuženih za ratne zločine, a s obzirom na to da nema izručenja među zemljama u regionu.
Ranije je glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio  za Agenciju FENA da  potpisivanje protokola između državnog tužioca BiH i tužioca za ratne zločine Republike Srbije kasni već godinu dana.
–  Vlasti, pogotovo u BiH, i nadalje se suočavaju s poteškoćama u gonjenju ratnih zločina te rješavanju velikog broja neprocesuiranih predmeta, kazao je Brammertz