Published On: Fri, Aug 16th, 2013

Može li prijedlog Tihića i Čovića biti preventiva budućim “Komšićima”

Članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine ubuduće bi se trebalo birati neizravno – glasovanjem u državnom parlamentu i o tome postoji potpuna suglasnost između SDA i HDZ BiH, izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

-U ovim prilikama to je možda najbolje rješenje koje će osigurati i to da svaki narod bira svoje predstavnike, da nema asimetričnih rješenja i da nema treće izborne jedinice, kazao je Tihić dodajući kako je o tome postigao dogovor s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem a predstoje razgovori i s drugim stranačkim liderima izjavio je Tihić, prenosi DNevni avaz.

Tihić je ovo izjavio nakon što se u Sarajevu sastao s ravnateljem Odjela za Balkan pri američkom State Departmentu Johnatanom Mooreom.

Dužnosnik State Departmenta koji je do nedavno bio zamjenikom američkog veleposlanika u BiH, u Sarajevo je doputovao kako bi sa stranačkim liderima razgovarao o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava usmjerenoj na ukidanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

Podsjetivši da je Europska unija zakazala sastanak posvećen ovom pitanju s liderima ključnih političkih stranaka iz BiH za 1. listopada Moore je kazao kako se nada da će se do rješenja moći doći i prije tog roka.

-Znam da će biti teško naći rješenje jer se radi o složenim pitanjima no to je obveza BiH, kazao je dužnosnik State Departmenta.

Neizravno je potvrdio kako je cilj njegova boravka u BiH posredovati u približavanju stajališta stranačkih lidera. S istim ciljem u BiH bi 5. rujna trebao doputovati i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Philip Reeker.

Provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” donesene još 2009. godine ključni je preduvjet kojega BiH mora ispuniti kako bi stupio na snagu njen sporazum sa EU o stabilizaciji i pridruživanju. Lideri ključnih političkih stranaka u BiH do sada su probili nekoliko rokova za rješavanje ovog pitanja koje su sami postavili.

Neizravni izbor članova Predsjedništva BiH je jedno od rješenja koje je i ranije predlagano no protiv njega su bili političari iz Republike Srpske. Oni inzistiraju da se jedan član Predsjedništva BiH iz tog entiteta i dalje bira izravno s tim da se iz ustava i izbornog zakona briše odrednica po kojoj to mora biti Srbin.

Bitno.ba / Dnevnik.ba