Published On: Sat, Aug 17th, 2013

VIDEO: Pješke 1250 kilometara iz Banovića do Vatikana da Papi uruči prijevod Kurana?!

Senad Hadžić iz Banovića, poznat po tome što je prepješačio preko 5 tisuća kilometara da bi obavio hadžiluk u Meki, te po još nekolicini pješačkih putešestvija, kao što je put u Vukovar, Trebinje, Sarajevo, te u Makedoniju da posjeti grob Toše Proeskog, krenuo je danas na put u Vatikan, dug preko 1200 kilometara da, kako se navodi, papi Franji uruči prijevod Kurana na bosanski jezik, ponijevši sa sobom i Bibliju te zastavu Bosne i Hercegovine. Mada sve ovo zvuči malkice bizarno, dobro ste pročitali, ne radi se o šali ili izmišljotini. Ovaj čovjek zaista postoji.

O njemu je BBC pravio priču, a pojedini bosanskohercegovački mediji su maltene dnevno izvještavali koju granicu i kada je Hadžić prelazio, da bi pred sam kraj puta nastala prava neizvjesnost. Saudijske vlasti ga nisu pustile preko granice jer nije imao vizu, navodeći da tako svake godine vraćaju stotine putnika-pješaka, koji najčešće iz Palestine na hadžiluk krenu pješice, bez vize i odobrenja za ulazak u zemlju. Hadžića su ipak pustili, pa je nakon toga nastavio sa svojim pješačenjem.

Kada je išao u Vukovar na obilježavanje stradanja na Ovčari, napali su ga verbalno u Republici Srpskoj, vjerojatno zato što je, kao su slike pokazivale, nosio hrvatsku trobojku sa šahovnicom i zastavu sa ljiljanima. Svoj najnoviji pothvat, nazvao je ‘Put mira i istine’. Pogledajte njegov današnji ispraćaj iz Banovića.

dnevno.rs