Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Mozak za vrijeme meditacije može kontrolirati tjelesnu temperaturu

Must Read

Znanstvenici tvrde da  za vrijeme meditacije može kontrolirati temperaturu tijela, što je otkriće koje može biti od velike pomoći u jačanju imuniteta kod zaraznih bolesti i kod oslabljenog imunološkog sustava. Tim znanstvenika na čelu s profesoricom Mariom Kozhevnikovom s Odjela psihologije Državnog Sveučilišta u Singapuru, proučavala je tibetanske redovnice koje prakticiraju oblik meditacije zvan g-tummo.

Praktikanti vjeruju da g-tummo  omogućuje kontrolu “unutarnje energije” i smatraju ovu vrstu meditacije jednom od najsvetijih duhovnih praksi. Redovnici tvrde da je ova vrsta tradicije veoma rijetka i ograničena većinom na udaljene regije istočnog Tibeta. Znanstvenici su proučavali ovu jedinstvenu ceremoniju na Tibetu pri kojoj su redovnice u meditaciji bile u stanju podignuti temperaturu svog tijela u tolikoj mjeri da su u hladnim uvjetima Himalaja na temperaturi od -25, uspijevale osušiti mokre plahte koje su im bile omotane oko tijela.
Prethodna proučavanja praktikanata g-tummo meditacije pokazala su samo periferno povećanje tjelesne temperature u prstima. Sada su, kako je vidljivo iz studije objavljene u časopisu PlosOne, istraživači dokumentirali povećanje tjelesne temperature čitavog tijela kod redovnica u meditaciji. Korištenjem EEG-a i mjerenjem tjelesne temperature zabilježeno je povećanje osnovne temperature tijela na 38,3 stupnja. Druga studija, napravljena je na zapadnjacima koji su koristili tehniku disanja koja je sastavni dio g-tummo meditativne prakse, ali bez medativne vizualizacije. I oni su bili u stanju podići temperaturu tijela unutar normalnih vrijednosti.
Otkrića iz ove studije ukazuju na mogućnost korištenja određenih tehnika meditacije kod onih koji je inače ne prakticiraju, kako bi kroz disanje i mentalne slike podigli temperaturu svog tijela. Ova tehnika bi eventualno mogla omogućiti praktikantima da se bolje prilagođavaju i funkcioniraju u okruženjima s hladnim vremenskim uvjetima, povećala bi otpornost prema infekcijama i unaprijedila kognitivne performanse krateći vrijeme reakcije te reducirajući probleme koji su povezani sa smanjivanjem tjelesne temperature.
Dva elementa g-tummo meditacije koji vode ka povećanju temperature su poseban način disanja (tzv. “vase breath”) i usredotočena vizualizacija. “Vase breath” je posebna tehnika disanja koja izaziva termogenezu, odnosno proces proizvodnje topline. Usredotočena vizualizacija uključuje fokusiranje na mentalnu sliku plamena koji se penje duž kralježnice sa zadatkom da spriječi gubitak topline. Ovom kombiniranom tehnikom podiže se temperatura tijela do zone koju smatramo umjerenom groznicom.
Profesorica Kozhevnikov objašnjava: “Prakticiranje ovakvog načina disanja je jedina sigurna tehnika kojom se može regulirati tjelesna temperatura u normalnim granicama. Praktikanti od kojih sam učila ovu tehniku , nakon podizanja temperature, osjećali su se puni energije i mogli su se bolje usredotočiti. Daljnja istraživanja bit će usmjerena prema tome da i netibetanski praktikanti putem ove tehnike unaprijede svoje zdravlje i poboljšaju svoje kognitivne performanse.”

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -