Published On: Sub, tra 13th, 2013

Sultanija Hatidže i princ Mustafa i sinoć uživali u Sarajevu

Peti Festival turskog filma sinoć je otvoren u business centru UNITIC u Sarajevu projekcijom filma “Glas” reditelja Ümita Ünala.
Film je prikazan u prisustvu reditelja Ünala i glavnih glumaca Selme Ergeç i Mehmeta Günsüra, poznatih turskih glumaca iz serije “Sulejman veličanstveni”.
Petom godinom održavanja, Festival turskog filma u organizaciji Ureda savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske postaje tradicija u BiH.
Uzvanicima  se obratio ataše za kulturu i turizam ambasade Republike Turske u BiH Cengiz Aydin  koji je kazao da je cilj Festivala promovirati tursku kulturu i kinematografiju u BiH, kao i obogatiti kulturnu scenu u BiH.
Istaknuo je da je 2009. godine u BiH prvi put organizirana Sedmica turskog filma.
– Prikazali smo 30 filmova i nastojimo bh. publici predstaviti filmove starije i novije produkcije, kako bi se pobliže informisala o turskoj kinematografiji, koja je posljednjih godina dosta napredovala – naglasio je Aydin.
Naglasio je sve veću važnost turske kinematografije koja u posljednje vrijeme osvaja brojne nagrade i priznanja na mnogim festivalima i da će nastojati da još više približe filmska ostvarenja iz turske kinematografije.
U okviru Festivala, u sarajevskom Kinu “Obala Meeting Point” će od 13. do 18. aprila biti prikazano šest filmova, a u zeničkom Multiplexu “Ekran” od 23. do 27. aprila bitće prikazano pet filmova.
Ulaz na sve projekcije je besplatan.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare