Published On: Čet, lis 8th, 2020

Mostarski studenti odlučni: 14. listopada izlaze na ulice

Studenti mostarskog Sveučilišta prosvjedovat će u srijedu 14. listopada, kada će se u 15:30 okupiti na Rondou ispred zgrade Rektorata. Kako je za Bljesak.info potvrdio Marko Vračević, pokretač prosvjeda, prosvjedna šetnja je prijavljena policiji i odobrena.

”Očekujemo velik odziv studenata, ali imamo i najave da će doći  njihovi roditelji koje opterećuju ovolike školarine”, rekao je Vračević i podsjetio kako je još sredinom godine slao zahtjev s popisom onoga što mostarskim studentima zapravo smeta.

”Nekoliko mjeseci kasnije su mi odgovorili da se time bave predstavnici studenata. Ja sam se obratio predstavnicima studenata da se počnu baviti pitanjima koja muče studente a to je da se smanji školarina, da se ukine online nastava i da se poveća transparentnost Studentskog zbora i Sveučilišta te da se digitaliziraju referade. No, predstavnici studenata i Studentski zbor ne rade u interesu studenata nego za vlastite interese pozicije”, rekao je.

Upitan da prokomentira tvrdnje da se iza pokretanja ovog studentskog butna skrila politika jer je kandidat Naše stranke na predstojećim izborima, rekao je kako je to ”čista nebuloza”.

”Idem ispred svojeg imena a ne ispred Naše stranke. Vidjeli su da će ću biti kandidat na lokalnim izborima, ali ovo nema veze s kampanjom jer se ja ovo zalažem duže vrijeme. Te komentare ne uzimam u obzir jer su čiste nebuloze, borim se za interese mladih a ne za vlastite interese. Poenta im treba biti da nas podrže, a ne da analiziraju je li to politički ili nije. Na kraju krajeva, da i jest politička, što bi bilo da je netko iz vodećih stranaka izašao i ovo uradio, bi li to bilo isto? Možda se ne bi usudili ni komentirati kao što komentiraju mene. Ali to meni ne smeta, čak štoviše, odgovara mi”, rekao je Vračević.

Kaže da je optimističan glede postizanja ciljeva, ali i da neće odustati ako se nakon prosvjeda ne dogodi ništa. ”Ako ne bude pozitivnog rješenja, mi ćemo i dalje tražiti svoja prava. Ali, ja sam optimističan i ne bih ulazio u prosvjede da nisam uvjeren u pozitivan ishod. Vjerujem da će ovog puta studenti uspjeti izvršiti pozitivan pritisak na Sveučilište da uvaži naše zahtjeve i poštuje naša prava”, rekao je.

Naveo je i kako podršku profesora Sveučilišta nisu ni tražili jer su pretpostavili kakvi bi bili njihovi odgovori.

”Svatko se bori. To je njihovo radno mjesto i nismo ih željeli uplitati u to”, rekao je za Bljesak.info Vračević. Prema pisanju spomenutog portala, Studentski zbor dat će podršku ovim prosvjedima.