Published On: Pet, lis 1st, 2021

Mostar: Završen Prvi međunarodni festival lutkarske umjetnosti

U četvrtak 30. rujna 2021. dodjelom nagrada i svečanim koncertom završen je ”Prvi festival lutkarske umjetnosti Mostar – FLUM 2021”, koji je u organizaciji Pozorišta lutaka u Mostaru u posljednjih nekoliko dana na scenama ovog grada okupio osam predstava iz Ljubljane, Rijeke, Novog Sada, Subotice Kragujevca, Zenice, Banja Luke i Sarajeva.

Uz bogat natjecateljski program, u pratećem programu su održane promocije knjiga ”Laboratorija lutkarstva” Vahida Durakovića i ”Bakina novogodišnja priča” Vide Srete Žuljević, zatim izložba slika ”Priče” Alene Gojak i, za kraj, koncert za djecu ”Latif i Mravko Travko”.

Pobjednik Festivala je predstava ”Tihi dečak” u režiji Tina Grabnara, koju su izveli lutkari Pozorišta za decu iz Kragujevca. Ova predstava, prema ocjenama Stručnog žirija, osvojila je Grand Prix Festivala ”Zlatni svitac”, a uz to i nagrada za najbolju režiju, Tin Grabnar, i nagradu za glumačko ostvarenje, Milomir Rakić. Uz ovo pozorište nagrađeni su i Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke za najbolju scenografiju i lutke u predstavi ”Sretna kućica”, koje je kreirala Luči Vidanović, banjalučko Dječije pozorište RS za najbolje glumačko ostvarenje Zorani Šuman i za najbolju scensku glazbu Marko Lucijan Hrašćanec. Glumačku nagradu osvojio je i Jose, glumac i animator iz predstave ”Palčić Mrkvica”, u režiji Roberta Waltla Mini teatra iz Ljubljane.

Ovaj Festival bio je pravi lutkarski praznik za svu djecu Mostara. Ulaz je bio slobodan, a predstave su igrane u prostorima Pozorišta lutaka, Hrvatskog doma ”Herceg Stjepan Kosača” i u Narodnom pozorištu. Festival će postati tradicionalan i svake godine iznova donositi radost djeci Mostara koja vole lutkarstvo, priopćeno je iz Pozorišta lutaka Mostar.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare