Planirate putovanje u Englesku? Od danas vam treba putovnica

Osobna iskaznica od danas više neće vrijediti za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo koje ubuduće traži od europskih i od švicarskih građana da pokažu putovnice, što je među novijim posljedicama Brexita.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da će ova promjena omogućiti da se “organizirane kriminalne bande i druge osobe spriječi u zloupotrebi sistema” jer su osobne iskaznice, kaže, “nezaštićen” dokument, izvještava AFP.

Podaci ministarstva pokazuju da su 48 posto krivotvorenih dokumenata otkrivenih na britanskoj granici 2020. europske i švicarske osobne iskaznice. Te je dokumente “lakše krivotvoriti nego putovnice”, ističe ministarstvo i neki “nemaju biometrijske podatke”.

“Moramo djelovati protiv kriminalaca koji žele ilegalno ući u našu zemlju s krivotvorenim dokumentima”, rekla je u priopćenju ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

“Prestankom upotrebe nezaštićenih osobnih iskaznica jačamo našu granicu i ispunjavamo volju naroda da preuzmemo kontrolu nad našim imigracijskim sistemom”, dodala je.

Ova nova mjera, najavljena prije godinu dana, dio je širokog novog imigracijskog plana koji označava najavljeno pooštravanje u okviru Brexita koje je Patel u priopćenju opisala kao “strogo prema onima koji žele zloupotrijebiti sistem i pravedno prema onima koji poštuju propise”.

Jedini izuzeci za obvezno predočenje putovnica su irski državljani s jedne strane te europski i švicarski građani s (privremenim ili stalnim) statusom britanskih rezidenata s druge, koji će se moći koristiti svojom osobnom iskaznicom do 31. prosinca 2025. godine.