Published On: Sri, ožu 24th, 2021

MOSTAR U OKRUŽENJU ZADNJI Hoće li konačno biti mjesta u proračunu za mostarske bebe

Gradsko vijeće Mostara na jučerašnjoj je sjednici načelo brojne aktualne teme, među njima i one koje smo mi sustavno obrađivali na našem portalu. Život u najurbanijoj hercegovačkoj sredini mladim obiteljima ne donosi posebne privilegije. Tako majke Čitluka, Ravnog, Rame, Širokog dobivaju jednokratnu pomoć od grada, dok Mostarke nemaju ništa. U drugim sredinama mladi parovi imaju pomoć za kupnju prve nekretnine, dok Mostarci opet nemaju ništa. Tu temu je jučer načeo HDZ-ov vijećnik Stanko Ćosić.

“Mislim da smo svi svjedoci kako imamo jako lošu, katastrofalnu demografsku sliku u Gradu Mostaru. Mi smo posebno pogođeni time. Svjedoci smo svakodnevnog odlaska mladih obitelji i mladih ljudi. Evo ja sam izvukao dva podatka koja su za mene šokantna, mislim da će biti i vama iako smo svjesni situacije.

Ako usporedimo 2010. i 2020. godinu imamo u Gradu Mostaru oko 1200 učenika manje. To je nekih 55 razreda. Drugi podatak govori o tome kako je zadnjih 5 godina 700 ljudi više umrlo nego što se rodilo. S obzirom na ove podatke mislim da je potrebno izdvojiti sredstva u prračunu za mjere za popravljanje demografske slike. Ono što ja ovim putem predlažem jeste da izdvojimo novac iz proračuna za porodilje, odnosno novac za novorođenu djecu. Mislim da je to jako potrebno u ovom trenutku, da barem malo kao Grad Mostar potičemo mlade obitelji”, kazao je Ćosić.

I gradonačelnik Kordić najavio je da će se po tom pitanju morati nešto mijenjati, svjestan da su druge općine već krenule u tom smjeru, ili su na tom pravcu odavno. Za gradonačelnika Bešlića nije bilo novaca za djecu i mlade obitelji. Pravdalo se to nepostojanjem Gradskog vijeća, što ga ipak nije ometalo u nekim drugim nabavkama. Od nove vlasti u Mostaru očekuje se da će mlade obitelji barem dovesti u rang onih u okolnim općinama. Npr. do Čapljine je kamenom dobaciti, a tamo se kupnja prve nekretnine potiče sa 100-tinjak maraka do 75 kvadrata, dok se u Prozoru uz to isplaćuje 1000, 1500 i 2000 maraka za prvo, drugo ili treće dijete, prenosi Hercegovina.info