Srijeda, 24 travnja, 2024

MOST-ova obećanja: 9 teritorijalnih jedinica, 99 zastupnika u Saboru

Must Read

Program liste MOST, analizirajući prema njihovom službenom sajtu, vrlo je općenit i mogla bi ga potpisati gotovo svaka stranka – ekološko obrazovanje od vrtića nadalje i primjena eko standarda na svim područjima, prehrambena nezavisnost i poljoprivreda kao prioritet, veća energetska neovisnost i povećanje obnovljivih izvora energije – osim možda prijedloga da se na autocestama uvedu vinjete. Ono što ih odvaja, članovi MOST-a iznijeli su u javnim nastupima kad su najavili smanjenje broja županija kao i broja saborskih zastupnika.
Njihov je zahtjev da se broj županija u Hrvatskoj s 21 svede na 9 teritorijalnih jedinica s najviše 400 vijećnika, što bi bilo upola manje nego sada. Razlog za smanjenje broja županija je ekonomske prirode – više od polovice županija njihovi porezni obveznici ne mogu održavati jer imaju manje od 150 tisuća stanovnika, kako je objasnio MOST-ov Ivan Lovrinović.
Općenito, smatraju da su županije preveliki trošak: MOST računa da sedam županija na svoje zaposlenike troši od 10 do 15 milijuna kuna, osam župenija do 36 milijuna, pet najvećih iznad 50 milijuna kuna, a najviše Primorsko-goranska (76 milijuna) i Splitsko-dalmatinska (85 milijuna). Spominju i materijalne troškove za rad županija koji se kreću od 19 do 33 milijuna (u 3 županije), od 54 do 88 milijuna (12 županija), od 100 do 110 milijuna (3 županije), jedna 145 milijuna (Osječko-baranjska), a najviše troši Splitsko-dalmatinska – 187 milijuna.
U jednom drugom javnom istupu, MOST je kao dio svog programa naveo smanjenje broja saborskih zastupnika sa 150 na najviše 99. Usto, kako su oni to zamislili, prvu godinu u Saboru zastupnici bi primali mjesečnu plaću od 9.999 kuna. Puno bi plaću dobili nakon isteka prve godine, ali tek nakon što “natjeraju novu vladu da stvarno, a ne kozmetički, pokrene Hrvatsku”. Ako to ne bi uspjeli, iduću godinu plaća bi im pala za 50%. I tako sljedeće pa opet sljedeće godine.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x