Published On: Pon, stu 9th, 2015

Analitičari upozoravaju: SDP i HDZ pokušat će minirati MOST


Rezultati parlamentarnih izbora pokazali su kako su izlazne ankete, koje su prognozirale mrtvu trku između dvije najveće koalicije, ipak dosta precizno odredile okvir unutar kojeg se kreće potpora birača.
O mogućem raspletu napete postizborne situacije porazgovarali smo s politolozima i profesorima Žarkom Puhovskim i Anđelkom Milardovićem. Obojica su upozorili kako postoji realna mogućnost da će obje velike stranke pokušati razlomiti jedinstvo MOST-a.
Puhovski: Velika koalicija katastrofalna za hrvatsku demokraciju
“Meni se čini da je najizglednija varijanta manjinska vlada SDP-a uz podršku MOST-a iz parlamenta. To je naizgled elegantna varijanta, ali znači i veliku nesigurnost, jer kod svakog zasjedanja ili glasanja o novom zakonu se mora iznova odlučivati o većini, ali to je tako. Ne vjerujem da je moguće da bi se Prgometu nudila pozicija premijera, oni za to nemaju niti ljude, ni iskustvo u MOST-u. Pokušat će iz parlamenta pritiskati bilo koju varijantu da čine stvari koje oni smatraju reformama, a to je lakše s SDP-om koji ima 6 mandata više od HDZ-a ako se računaju manjine. Ne znam zašto svi drugačije prezentiraju. SDP-ovoj koaliciji ukupno, 65 a HDZ-ovoj 59. HDZ-u bi i do manjinske vlade trebalo pokupi ostalo.
Što se tiče velike koalicije, dok su ova dvojica živa i zdrava nema govora da se usuglase da je danas ponedjeljak, a kamoli ovo. Velika koalicija bila bi katastrofalna za demokraciju, to bi ukinulo hrvatski parlament, ovako imamo drugu veliku opasnost, a to su ponovljeni izbori, jer u svakom trenutku može doći do obaranja vlade. To se sada događa Portugalu i to je nešto što za Hrvatsku sigurno nije dobro. Pitanje je kako će se manipulirati pozicijom mandatara, okvir ustavni je takav da se mandataru može dati, npr. Karamarku, mjesec dana, a nakon toga ima pravo i na još mjesec dana, a ne vjerujem da bi Karamarko prije mjesec dana vratio mandat, čak i ako ustanovi da ne može, nije poznat po brzom odlučivanju.
Obje stanke će pokušati lomiti MOST, obje stranke, ali treba im čitav MOST, pa je zato to jako sumnjivo da je moguće. Što se MOST-a tiče, on bi se mogao pokazati novom političkom opcijom uz jedini uvjet koji nisu u stanju ispuniti, a to je da u skladu s moralnim kriterijima svi njihovi gradonačelnici i načelnici izabrani u Sabor podnesu ostavku, to bi značilo da imaju potpuno pokriće, a bojim se da to neće biti u stanju”, kazao je Puhovski za Index.
Milardović: Htjet će ispod MOST-a postaviti eksplozivne naprave i dići ga u zrak
Politolog i profesor političkih znanosti Anđelko Milardović za Index je kazao kako se MOST pojavio kao korektiv demokracije u Hrvatskoj.
“Scenarij u kojemu će veliki pokušati lomiti MOST je moguć, htjet će ispod MOST-a postaviti eksplozivne naprave i dići ga u zrak, no priželjkujem da do toga ne dođe. MOST se pojavio kao korektiv demokracije u RH, s drugom idejom društva, s naglaskom na strukturalne reforme. Tom bi još trebalo dodati i model Europe 2020., pametni razvoj, socijalno uključivi razvoj i održivi razvoj. I inzistirati na tom hibridnom modelu izlaska društva iz krize i razvoja. Ovo u zadnjih 25 godina je po meni status quo, je li itko od velikih za vrijeme kampanje zagovarao strukturalne reforme? Je li to bila točka programa? Po meni, nije. Odjednom u izbornoj noći svi naglo krenuli u pravcu strukturalnih reformi. Zašto? Ako žele sudjelovati u sastavljanju vlade moraju preko MOST-a, oni drže ključeve u rukama. Na jednoj strani MOST-a je ključar, na sredini kontrolor, a na drugom kraju opet ključar.
Što se tiče mogućnosti za veliku koaliciju, ako se veliki osjete ugroženima, moguća je. To je povratak SKH na vlast, u prenesenom značenju naravno. To bi bila “jako, jako dobitna kombinacija” – pa pitanje je koliko bi takva koalicija mogla iz sebe napraviti iskorak prema ozbiljnim strukturalnim reformama, po kapacitiranosti bi mogli kada bi htjeli, ali da su htjeli, napravili bi to u posljednjih 25 godina”, zaključuje profesor Milardović za Index.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare