Utorak, 16 srpnja, 2024

NE SMATRAJU GA ANTIDAYTONSKIM: Moskva podržala referendum u RS

Must Read

MOSKVA – Moskva je podržala odluku Skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o povjerenju u pravosudni sustav u Bosni i Hercegovini.

“Slabu efikanskost pravosudnog sustava u BiH priznale su i političke sile u samoj BiH, i međunarodna zajednica. Postoji pristranost u odnosu na jedan narod – bh. Srbe na državnoj razini”, navodi se u izjavi glasnogovornika ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandra Bikantova, objavljenoj na stranicama Ministarstva.

Navodi se da je zbog toga Republika Srpska “prinuđena da pribjegava postojećim demokratskim instrumentima s ciljem da osigura realizaciju svojih zakonskih interesa”.

Bikantov je podsjetio da je pitanje referenduma bilo postavljeno i prije nekoliko godina, te da je situacija tada prevaziđena putem pregovora, “ali da su oni bili malo produktivni, ne krivnjom RS”.

“Ipak, polazimo od toga da je probleme koji postoje u BiH, uključujući iu funkcioniranje sudskih organa i odstranjivanje ‘nacionalnih’ grešaka u njihovom radu, bolje rješavati u okviru ravnopravnog, produktivnog dijaloga svih sudionika političkog procesa u BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom” , navodi se u izjavi Bikantova.

Rusko ministarstvo smatra da bi u suprotom “izbjegavanje razgovora o suštinskim pitanjima sa RS, kao i jednostrano miješanje Visokog predstavnika za BiH, samo destabiliziralo situaciju u BiH”.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izglasali su 15. srpnja Odluku o raspisivanju referenduma o sudu i Tužiteljstvu BiH. Za referendumsko pitanje je određeno: “Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”

Referendum bi, prema toj odluci, trebao biti održan u roku od šest mjeseci.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -