NOVALIĆ: Bojim se da će novi zakon o radu neki zloupotrijebiti za podizanje socijalnog bunta

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas u Mostaru da se plaši da bi usvajanje novog zakona o radu moglo dovesti do socijalnog bunta, jer je “to pogodno tlo da se situacija zloupotrijebi”.

“Naše društvo ionako živi u latentnom stanju socijalnog bunta, tako se i sada plašim bunta, kao i prije pet godina”, rekao je Novalić novinarima.

On je naglasio da novi Prijedlog zakona o radu nije usvojen pod pritiskom Međunarodnog monetarnog fonda, te da nudi mnogo više prava radnicima i socijalnu pravdu za razliku od dosadašnjeg.

Komentirajući protivljenje sindikata novom zakonu, Novalić kaže da sindikat ne brani zakon ili prava radnika već prava nekoliko sindikata povlaštenih državnih tvrtki čija će ogromna prava i primanja biti ujednačena s ostalima.

“Novih 30 točaka se odnosi na poboljšanje uvjeta i prava”, rekao je Novalić i dodao da se novim tekstom zakona mnogo više štite prava žena, zabranjuje diskriminacija, uvodi pojam mobinga, uređuje pitanje odsustva s radnog mjesta.

Najsporniji dio zakona su kolektivni ugovori koji će, ako zakon prođe u parlamentu, biti ukinuti.

“Kolektivni ugovori su liberalizirani i ograničeni. Naši kolektivni ugovori su potpisani zauvijek, a svaki mora biti ograničen. Novi zakon o radu ih suspendira u roku od 90 dana, jer su upravo ovi ugovori proizveli nevolju koju danas imamo”, rekao je Novalić.

Novi zakon o radu upućen je u parlamentarnu proceduru, ali njegovo usvajanje je neizvjesno s obzirom da Vlada FBiH u Parlamentu za sada nema podršku većine./Srna/HMS/

more recommended stories