Published On: Čet, pro 23rd, 2021

MORAWIECKI: EU ide prema birokratskom centralizmu, tome treba stati na kraj

Poljski premijer kritizirao je u srijedu Bruxelles zbog “birokratskog centralizma” jer je pokrenuo novi postupak zbog odluka poljskog ustavnog suda koje dovode u pitanje nadređenost europskog prava nad nacionalnim.

Premijer Mateusz Morawiecki rekao je da odluka Europske komisije da pokrene novi postupak protiv Varšave pokazuje “da tendencija Bruxellesa prema razvoju demokratskog centralizma, birokratskog centralizma nažalost napreduje, ali tome treba stati na kraj”.

“Negdje mora postojati granica nadležnosti”

Naglasio je da se ne slaže s odlukom Europske komisije.

“Mislim da sve više država članica EU vidi da u konačnici negdje mora postojati granica nadležnosti, onoga o čemu Europska komisija može odlučivati i onoga o čemu može odlučivati poljska država”.

Europska komisija pokrenula je u srijedu postupak protiv Poljske zbog odluka poljskog ustavnog suda koje dovode u pitanje nadređenost europskog prava nad nacionalnim.

Poljski ustavni sud je u svojim odlukama od 14. srpnja i 7. listopada ove godine ustvrdio da neke odredbe ugovora EU nisu u skladu s poljskim ustavom, dovodeći u pitanje primat europskog prava.

EK: Poljski ustavni sud se više ne može smatrati sudom

Komisija je u srijedu uputila Poljskoj službenu opomenu, što je prvi korak u postupku koji može završiti pred Sudom EU. Poljska ima dva mjeseca za odgovor na opomenu.

Komisija smatra da presude poljskog ustavnog suda krše opća načela autonomije, primata europskog prava, učinkovitosti i jednoobrazne primjene prava Unije te obvezujući učinak presuda Suda Europske unije.

Komisija također dovodi u pitanje neovisnost i nepristranost poljskog ustavnog suda i smatra da on ne ispunjava zahtjeve da bi ga se smatralo sudom prema ranije usvojenom zakonu.

Poljska je već nekoliko godina u sukobu s Komisijom zbog pravosudne reforme koju provodi tamošnja vladajuća koalicija, a Sud EU već je donio neke odluke protiv Poljske./Hina/HMS/

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
7 mjeseci prije

Suti bolan i nd pljuj u ruku koja te hrani. Nek je narodu dobro a tebe ko hebe

Arpad
Arpad
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 mjeseci prije

Ko koga hrani? Svaka zemlja članica daje svoje pare u budžet eu. Pa onda dobija nazad neke pare od eu, koje su sigurno manje od onoga kolko je uložio u budžet eu. A ako nhjemačka hrani npr ruhmunskog radnika koji radi u njhemačkoj – ne hrani! On se sam hrani svojim teškim radom u njhemačkoj. Radi ko crhnac. Ekshploatacija je ogromna.

Anonimac
Anonimac
7 mjeseci prije

EU će se raspasti .Izlaskom Velike Britanije je početak kraja.U BIH žive tri naroda pa se ne mogu dogovoriti a kamoli će ovi u Evropi.Svatko hoće da zapovjeda drugima.Male zemlje su se dozvale pameti pa više ne šljive ove velike ni 1 posto
Ništa dobro ni pozitivno EU nije donijela

Arpad
Arpad
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 mjeseci prije

I treba da se raspadnu. Eu je napravljena da mali narodi nestanu, a da njemačka da ekonomski vlada cijelom evropom.

Komsica za predsjednika.
Komsica za predsjednika.
7 mjeseci prije

Kako god,ono sto je sigurno je da nikad vise nece postojati zlocinacka tvorevina,takozvana hb.

HŽV
HŽV
Šta ti kažeš na ovo?  Komsica za predsjednika.
7 mjeseci prije

Kakve veze HRHB ima sa clankom ? Ako ti je dosadno ide motaj sarmu, razgrci snijeg, slazi drva,radi nesto pametno, konstruktivno a ne ovde pisat gluposti ne budi bot ne trolaj.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  HŽV
7 mjeseci prije

Nek si mu rekao👍👍👍