Published On: Uto, lip 4th, 2013

MOORE: O pogubnosti Inzkovih poteza “može se pričati”

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, američki diplomata Roderick Moore, ne slaže se s ocjenom mnogih analitičara kako je OHR na izdisaju i u životu se održava samo uz pomoć „strojeva“.

– Ovaj ured ima isti kapacitet i pravni temelj za svoj mandat. Vijeće sigurnosti je i na posljednjem zasjedanju ponovilo svoju podršku OHR-u i korištenju bonskih ovlasti.

No, budimo otvoreni, OHR ne radi izolirano od međunarodnih struktura. Visoki predstavnik izvještava Vijeće sigurnosti, Vijeće za provođenje mira (PIC), daje nam smjernice za rad, naš budžet dolazi od država članica…, dakle ne radimo izolirano.

Ovo je 2013. godina i mi živimo i radimo u okruženju u kojem zemlje napreduju prema Evropskoj uniji, provode se reforme… OHR ne treba sada, kao što je to nekada radio, donositi odluke u ime domaćih političara – kaže Moor u intervjuu za Dnevni avaz. 

Govorite o politici „vlasništva“. Ona se zagovara već sedam godina i evo nas gdje jesmo. Razmatra li se promjena strategije? Ipak ste i vi suodgovorni za stanje u BiH.

– Ovo je svjesna politika međunarodne zajednice koja se nekad ovdje baš i ne razumije. No, postoji rastući nivo razočarenja u međunarodnoj zajednici stanjem u BiH. Prošlosedmična sjednica PIC-a održana je u svjetlu nekih bitnih događaja. Postignut je historijski dogovor Kosova i Srbije. Kako god se to gledalo ovdje, riječ je o vrlo teškim i bolnim odlukama koje su donesene.

Gotovo istovremeno, lideri u BiH odbili su donijeti neke ne tako teške, ali vrlo bitne odluke. Uprkos iznimnim naporima međunarodne zajednice, dogovora o presudi „Sejdić – Finci“ nema. Mi možemo pomoći, i to radimo, ali ne možemo natjerati političare BiH da rade svoj posao.

Ipak, sami ste rekli da raste razočarenje u PIC-u. Hoćete li promijeniti nešto u svom pristupu BiH?

– Mislim da će se sve više razmatrati svi mehanizmi koje međunarodna zajednica ovdje ima na raspolaganju. Ne govorim samo o bonskim ovlastima i OHR-u, već i drugim. No, vjerujem da ćemo nastaviti pomagati, ohrabrivati domaće političare da se dogovaraju, nastojati da se reforme provode… Ako se to ne desi, onda će biti posljedica.

Hoće li biti konkretne akcije?

– Činjenica je da smo ovdje i da ćemo još ostati. Na PIC-u nije bilo priče o zatvaranju OHR-a. Vidjet ćemo šta će dalje biti. Hoćemo li ići u jačanje OHR-a ili iznalaženje nekih drugih instrumenata. Bonske ovlasti ostaju. Nadam se da ih nećemo koristiti u skorije vrijeme, ali ne isključujem mogućnost da posegnemo za njima.

Nekih 99 posto odluka u ovoj zemlji donosi se da ih OHR uopće i ne vidi dok se ne objave – od općina do državnog nivoa. Čak je i Federalna vlada donosila odluke.

Postoji razmišljanje da – kako bi se povećala odgovornost domaćih političara – ne možete stalno mahati bonskim ovlastima. To daje alibi domaćim političarima. U ovom trenutku raspoloženje u međunarodnoj zajednici je da se ovaj nered koji su stvorili domaći političari…

E to stvarno nije točno. Nije li Incko suspendirao odluku Centralne izborne komisije o izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH. 

– O tome možemo pričati. No, očekujemo da domaći političari riješe probleme. Kada govorite o akciji visokog predstavnika, podsjetit ću na to da se on morao umiješati, jer su dvije stranke blokirale politički proces i kršile Ustav. Visoki predstavnik je morao reagirati. Onda smo pokušali posredovati i te dvije stranke…

Mislite dva HDZ-a?

… uključiti u procese. Visoki predstavnik je suspendirao odluku CIK-a dok se dva slučaja na Ustavnom sudu FBiH o ovoj materiji ne riješe. A onda su ti predmeti povučeni od predlagača. Mi smo se nevoljno umiješali, jer smo morali spriječiti ustavnu krizu.

Ukinut „antikorupcijski tim“

– Tijelo koje se kolokvijalno zvalo „antikorupcijski tim“, uspostavljeno za vrijeme Miroslava Lajčaka, više ne postoji. U procesu poboljšavanja funkcionalnosti OHR-a ukinuto je više departmana, uključujući i taj. Bojim se da je, u vrijeme kada je postojalo, to tijelo imalo mnogo veću ulogu u javnosti nego što je ona istinski bila u OHR-u – kaže Moor.


Bonske ovlasti neupitne

– U međunarodnoj zajednici u ovom trenutku raspoloženje je da se bonske ovlasti koriste kao posljednje sredstvo. Trebamo iskoristiti sve instrumente prije toga. Ako nema drugog načina, ako je kriza na takvom nivou da ne postoji drugi način, onda posežemo za bonskim ovlastima. Dakle, one nisu upitne, ali nisu prvo, nego posljednje sredstvo u našem mandatu i radu – ističe Moor.

DA /Dnevnik.ba