Published On: Tue, Jun 4th, 2013

Razloga za postupak ima: Je li Živko Budimir dostojan visoke funkcije?

U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, na izvanrednim sjednicama Predstavničkog doma danas i sutra u Sarajevu bit će riječi o zaključcima koje predlažu dvije zasebne parlamentarne komisije a vezani su za slučaj predsjednika FBiH Živka Budimira i Razvojnu banku Federacije BiH.

Prvim setom zaključaka, pet od osam članova ad hoc komisije predlažu Predstavničkom domu pokretanje postupka za ispitivanje je li Živko Budimir dostojan njegove visoke funkcije i je li prekršio položenu zakletvu.

Razloga za takav postupak ima, prvenstveno u Budimirovim odlukama o pomilovanju osuđenika, smatraju petorica članova ove komisije. Oni su za Predstavnički dom pripremili, također u formi prijedloga, zahtjev za smjenu Živka Budimira.

Naredni set zaključaka koji će biti pred poslanicima odnosi se na nalaze druge komisije a njen zadatak je bio da istraži činjenice sa 17. Skupštine Razvojne banke FBiH, održane novembra 2012. godine. Tada je predsjednik Uprave Ramiz Džaferović iznio optužbe na račun pojedinih visokih stranačkih i federalnih dužnosnika, među kojima je i Budimir, da su nezakonito lobirali za kredite nekim firmama.

Na potezu su poslanici Predstavničkog doma.

Oni će se izjasniti o zaključcima koje predlaže Komisija o Budimiru. Procijenit će također ima li osnova za eventualno dostavljanje izvještaja Komisije koja se bavila Skupštinom Razvojne banke tužiteljstvu ili drugim organima, ističu članovi tog parlamentarnog tijela.