Published On: Pon, stu 19th, 2012

MOON: Postoji mogućnost da šestorka sutra u Mostaru učini napredak u reformama

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon smatra da postoji mogućnost da se na sutrašnjem sastanku lidera bh. najjačih stranaka u Mostaru postignu neka značajnija rješenja koja se tiču reformi, ali naglašava da je i najbitnije pitanje implementacija odluke u predmetu „Sejdić-Finci“ te državnoj imovini, što uključuje i vojnu.

-Ohrabreni smo činjenicom da je bilo više razgovora i pregovora između lidera političkih stranaka koji su prethodili sutrašnjem sastanku, rekao je veleposlanik Moon.

Moon je u izjavi novinarima u Banja Luci još jednom rekao da je jasno koje uvjete BiH treba ipuniti za zatvaranje OHR-a.

-Put za zatvaranje OHR-a je očigledan i SAD želi da se ispune uvjeti za to. Za to je postignut i značajan napredak i OHR se nalazi u jednom tranzicijskom razdoblju, ali je jasno da treba  ispuniti pet plus dva uvjeta i cilja, od kojih je jedno i pitanje imovine, ponovio je Moon.

Također, očekuje i da se postigne značajn napredak na putu naše zemlje ka Europskoj uniji i NATO-u te je, kaže, potaknuo i predsjednika RS-a Milorada Dodika tijekom današnjeg sastanka u Banjoj Luci da slijedi ispunjavanje tih ciljeva.

Potvrdio je da je sa dužnosnicima RS-a razgovarao i o pitanju izbora u Srebrenici.

Osvrćući se na 17-godišnjicu od potpisivanja Daytonskog sporazuma, američki veleposlanik je rekao da se s jedne strane može reći da je mnogo toga postignuto, zemlja je u miru, postignut je napredak u izgradnji političkih struktura te je BiH krenula putem ka članstvu ka EU i napravila inicijalne korake ka članstvu u NATO-u.

-Ali, mislim da nitko u ovoj zemlji ne može reći da je u potpunosti zadovoljan. Mislim da ona nije postigla onaj napredak koji bi željeli građani, treba ojačati vladavinu prava, trebaju se više poštivati ljudska prava, uključujući i ona zasnovana na spolu, rekao je veleposlanik Moon.

I, što je i najbitnije, kaže, svi žele prosperitetnije gospodarstvo, jer je nezaposlenost ogroman problem.

To znači, zaključio je, ima napretka, ali još je mnogo posla ostalo neurađeno. (Dnevnik.ba/F)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare