Utorak, 28 svibnja, 2024

MOON: Postoji mogućnost da šestorka sutra u Mostaru učini napredak u reformama

Must Read

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon smatra da postoji mogućnost da se na sutrašnjem sastanku lidera bh. najjačih stranaka u Mostaru postignu neka značajnija rješenja koja se tiču reformi, ali naglašava da je i najbitnije pitanje implementacija odluke u predmetu „Sejdić-Finci“ te državnoj imovini, što uključuje i vojnu.

-Ohrabreni smo činjenicom da je bilo više razgovora i pregovora između lidera političkih stranaka koji su prethodili sutrašnjem sastanku, rekao je veleposlanik Moon.

Moon je u izjavi novinarima u Banja Luci još jednom rekao da je jasno koje uvjete BiH treba ipuniti za zatvaranje OHR-a.

-Put za zatvaranje OHR-a je očigledan i SAD želi da se ispune uvjeti za to. Za to je postignut i značajan napredak i OHR se nalazi u jednom tranzicijskom razdoblju, ali je jasno da treba  ispuniti pet plus dva uvjeta i cilja, od kojih je jedno i pitanje imovine, ponovio je Moon.

Također, očekuje i da se postigne značajn napredak na putu naše zemlje ka Europskoj uniji i NATO-u te je, kaže, potaknuo i predsjednika RS-a Milorada Dodika tijekom današnjeg sastanka u Banjoj Luci da slijedi ispunjavanje tih ciljeva.

Potvrdio je da je sa dužnosnicima RS-a razgovarao i o pitanju izbora u Srebrenici.

Osvrćući se na 17-godišnjicu od potpisivanja Daytonskog sporazuma, američki veleposlanik je rekao da se s jedne strane može reći da je mnogo toga postignuto, zemlja je u miru, postignut je napredak u izgradnji političkih struktura te je BiH krenula putem ka članstvu ka EU i napravila inicijalne korake ka članstvu u NATO-u.

-Ali, mislim da nitko u ovoj zemlji ne može reći da je u potpunosti zadovoljan. Mislim da ona nije postigla onaj napredak koji bi željeli građani, treba ojačati vladavinu prava, trebaju se više poštivati ljudska prava, uključujući i ona zasnovana na spolu, rekao je veleposlanik Moon.

I, što je i najbitnije, kaže, svi žele prosperitetnije gospodarstvo, jer je nezaposlenost ogroman problem.

To znači, zaključio je, ima napretka, ali još je mnogo posla ostalo neurađeno. (Dnevnik.ba/F)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -