Utorak, 25 lipnja, 2024

Moon Ljubića upoznao s pripremama za ustavnu reformu F BiH

Must Read

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić razgovarao je danas s veleposlanikom  SAD u BiH Patrickom Moonom.
Izražavajući nadu da će SAD nastaviti i u budućnosti igrati snažnu stabilizirajuću ulogu u BiH, Ljubić je čestitao veleposlaniku Moonu pobjedu Baracka Obame na upravo okončanim predsjedničkim izborima.

Inače, osnovna tema razgovora bili su aktualni politički procesi u BiH. 

Ljubić je izrazio zadovoljstvo što su nakon mjeseci institucionalne krize pokrenuti procesi koji vode ka njenom rješenju. U tom svijetlu, istakao je zadovoljstvo povratkom političkog dijaloga i kristaliziranjem parlamentarne većine čiji će se predstavnici 20. studenog susresti u Mostaru kako bi definirali okvire programa zajedničkog djelovanja u sljedeće dvije godine.

Govoreći o političkom sporazumu SNSD-a i SDP-a, on je rekao da se radi o korisnom doprinosu za stvaranje zajedničkog programa i izrazio uvjerenje da će ostale stranke svakako doprinijeti njegovoj nadgradnji.

Kada je posrijedi njegovo i gledanje HDZ 1990 na sačinjeni sporazum, Ljubić je najavio insistiranje na rokovima provedbe pojedinih poglavlja, konkretnom načinu provedbe Presude u slučaju “Sejdić i Finci” protiv BiH uz uvažavanje prava manjina i otklanjanja diskriminacije, ali i dovođenja konstitutivnih naroda u ravnopravan položaj u izbornom procesu.

Također, jedan od zahtjeva bit će i dogovaranje mjera za ispunjavanje uvjeta za MAP jer, kako je rekao, bez napretka na euroatlantskom putu neće biti moguće ostvariti ekonomski progres BiH.

Na sastanku je razgovarano i o rješenju pitanja Mostara i sustavnoj borbi protiv korupcije.

Moon i Ljubić složili su se da tu borbu treba voditi sinkronizirano, kroz jačanje institucionalnih kapaciteta, stvaranje političke klime i edukaciju građana o oblicima i razmjerama korupcije u BiH.

Naglašeno je i da je snažnije borba protiv korupcije obvezna posljedica napretka na putu ka EU za šta je Republika Hrvatska vrlo dobar primjer.

Moon je informirao Ljubića o stvaranju ambijenta za ustavne reforme u FBiH na čemu veleposlanstvo SAD radi s NVO i predstavnicima stručne zajednice BiH, najavljujući skoro predstavljanje rezultata tog rada političkim strankama.

Istovremeno, Ljubić je izrazio zabrinutost za paralizu institucija FBiH koju najsnažnije osjete građani, prije svega njihov najsiromašniji sloj.

On je rekao i da nije optimist da će se aktuelni poremećaji otkloniti na optimalan način bez učešća OHR-a, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.(R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

BLOGERI THE ATLETICA O BOJU TALIJANA I HRVATA: Kasni gol Zaccagnija ugrabio bod na Euru 2024. i sigurno izbacio Hrvate

Pratite uživo reakcije na dramatičan remi Italije od 1-1 protiv Hrvatske, koji je progurao Azzurre i gotovo eliminirao momčad...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -