Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Dodik: Podržavam političko-teritorijalnu autonomiju Hrvata, RS želi vidjeti iskustva Katalonije i Škotske

Must Read

Podržavam Bosnu u Hercegovinu u daytonskim okvirima u kojoj će i Hrvati imati teritorajno- političku organiziranost, a ne da budu stalno preglasavani, kao što je to slučaj u sadašnjoj BiH, koju ne podržavam, izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon razgovora s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dodik je odgovarajući na na press konferenciji, na novinarsko pitanje, znači li to što „toplo govori o BiH u posljednje vrijeme“ da je odustao od referenduma o osamostaljenju RS, kazao kako je „referendum uvijek u opticaju“.

Jasno sam kazao akvu BiH podržavamo, a ako se stvari ne budu kretale u tom pravcu možda nam referendum jednog dana padne kao zrela kruška. On je dio naše taktike. Mi čekamo europska  iskustva Katalonije i Škotske oko referenduma.

Dragan Čović i Milorad Dodik  izjavili su kako je današnji sastanak učvrstio strateško savezništvo  HDZ BiH i SNSD-a u tome da se ne dozvoli preglasavanje u BiH i da jedan narod drugom bira predstavnike.

Dvojica čelnika podržali su prijedlog bloka SDP- SBB kojeg je Zlatko Lagumdžija uputio predsjedatelju Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi da se za ministra sigurnosti BiH imenuje Fahrudin radončić ( SBB), za ministra obrane Zekerijah osmić ( SDP) a za zamjenicu ministra financija i trezora Edita Đapo ( SBB) na mjesto smjenjenih kadrova Stranke demokratske kacije.

Kao što insistiramo da legitimni predstavnici Hrvata i Srba predlože svoje kadrove na pozicije koje im pripadaju, tako podržavamo i prijedlog legitimnih predstavnika Bošnjaka. Mi se u to nemamo što mješati, već to prihvatiti i podržati, stvar je nadležnih institucija SIPAS-e i drugih da provedu zakonom predviđenu proceduru provjere, kazali su Čović i Dodik.

Dodik je kazao kako je vodstvo HDZ-a BiH podržalo sporazum SNSD- SDP u koji su kako je rekao ugrađeni bazačni stvavovi HDZ BiH i SNSD-a koji su već ranije utvrđeni. Dodao je kako ovaj sporazum ne trpi nikakve izmjene te da će biti proveden po žurnom postupku  kroz određena zakonska riješenja.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako će na sastanku šestorke, odnosno čelnika stranaka nove parlamentrane većine 20. Studenog tražiti podršku za zahtijeve hrvatskog bloka oko rekonstrukcije vlasti u F BiH i provedbe presude Sejdić- Finci na način da se osigura jamstvo da Hrvati mogu izabrati člana Predsjedništva BiH i delegate u Dom naroda, a ne da hrvatske predstavnike kao do sada biraju drugi.

Predsjednik SNSD-a obrazložio je svoj zahtijev Vijeću sigurnosti UN-a da se ukine OHR.

Visoki predstavnik je glavni uzrok problema u BiH. On je poslao izviještaj UN-u a nikdje nije spomenuo da je upravo on formalizirao političko nasilje u federaciji BiH, kada je suspendirao odluku Središnjeg izbornog povjerenstva koje je nedvosmisleno utvrdilo da je ta valst izabrana nezakonito. Oni traže da se Ustavni sud očituje, a oni, stranci upravljaju i Ustavnim sudom federacije i ustavnim sudom BiH. OHR je stvorio i zavrzlamu oko Mostara i sve te posljedice osjećamo, kazao je Dodik.

Upiatn kada očekuje rekonstrukciju vlasti u F BiH predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je kako je ta vlast nametnuta od strane OHR-a te da oni koji je obnašaju što prije shvate da se trebaju povući s pozicija na kojima su to će dati više šanse u da se do kraja ovog mandata, u naredne dvije godine nešto napravi na ekonomskom i socijalnom planu.( M. Š. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -