Published On: Čet, stu 8th, 2012

KATALONSKI ZA BOSANCE: Dodik u Mostaru podržao teritorijalnu autonomiju Hrvata i održao lekciju OHR-u

MOSTAR – Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik rekao je u četvrtak u Mostaru da vlasti toga entiteta nisu spremne prihvatiti nametanje novih odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice, te je pozvao na okončanje međunarodnog mandata u BiH ističući da je visoki predstavnik najodgovorniji za krizu u zemlji.

-Zar netko ozbiljan ovdje misli da bismo mi prihvatili bilo koju odluku visokog predstavnika u budućnosti. Mi nismo više spremni trpjeti to nasilje. To je završeno, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon susreta s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dodik smatra da je visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko “glavni krivac za krizu, kršenje ustava, što su poniženi Hrvati kao konstitutivni narod jer je uspostavljena vlast u kojoj nema njihovih legitimnih predstavnika”, navodeći uspostavu vlasti u Federaciji BiH koja je u najvećoj krizi.

-Ne treba ovdje nitko rušiti državu, potrebno je samo da dovoljno dugo ostane OHR, dodao je Dodik. Pozvao je administracije Sjedinjenih Država i Europske unije da analiziraju rad visokog predstavnika i donesu odluku o završetku višegodišnjeg mandata.

Zamjerio je austrijskome diplomatu na čelu međunarodne uprave u BiH da u svome redovitom izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, što ga treba podnijeti potkraj godine, nije uopće spomenuo svoje poteze koje su po Dodiku dovele do najveće krize u zemlji.

-Za propast Federacije BiH kriv je OHR, a ne SDP i SDA, istaknuo je. On smatra da je takva politika međunarodne uprave i dijela bošnjačkih političara poražena jer se zajedno sa HDZ-om pokazalo da se ne mogu nametati politički predstavnici jednome narodu.
-Mi (SNSD i HDZ) smo se suprotstavili politici majorizacije naroda i naše zajedničko djelovanje dovelo je do poraza te politike. Sada treba osigurati mehanizme da pojedini narodi na biraju političke predstavnike drugim narodima kao što se to nametnulo Hrvatima, dodao je Dodik, prenosi Hina.

Dodik je rekao kako njegovo povjerenje u BiH nije ojačalo te da će referendum o odcjepljenju Republike Srspke “uvijek biti u opticaju”.

-Ja BiH mogu da prihvatim jedino ako se ona vrati u okvire izvornog Daytonskog sporazuma, da se eliminira nasilje visokih predstavnika koje je bilo, te da se riješi problem političke pozicije hrvatskog naroda i njegova političko-teritorijalna organiziranost i da se to poštuje, a također i da političke odluke u BiH donose politički predstavnici tri konstitutivna naroda. Ne bih imao ništa protiv takve BiH, ali imajući je u vidu ovakvu kakva jeste i kakva se predlaže, ja sam protiv nje apsolutno, kazao je Dodik.

-Mi nismo ni jednoga trenutka smetnuli s uma naše referendume i to će sigurno biti uvijek u opticaju i u to budite sigurni. Mi samo sada želimo da damo šansu određenom dogovoru ako je on moguć, a ako nije, što da radimo. Jednog dana će nam to pasti kao kruška u ruke, kao što će recimo Škotska ili Katalonija učiniti nešto na tom planu. Mi čekamo da imamo primjere u Europi kako se to radi i da nama ne može niko ništa da prigovori, dodao je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuo je da su u dogovoru između SDP-a i SNSD-a uključena i stajališta hrvatskih stranaka o tome kako popraviti položaj Hrvata. On je izrazio očekivanje da će se na slijedećem sastanku političke šestorke koju čine dva HDZ-a, SDP BiH, Savez za bolju budućnost BiH te SNSD i SDS, koji se treba održati 20. studenog u Mostaru, usuglasiti sve pojedinosti rada buduće većine ali i provedba potrebnih reformi.

bitno.ba
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare