Published On: Uto, ruj 11th, 2012

Moon: Inicirat ćemo konferenciju o reformiranju Federacije BiH

U Centru za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu, gost panela “Politički proces u BiH – jedan korak naprijed – dva koraka nazad” bio je Patrick Moon, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Moderator panela bio je Saša Toperić, viši stručni suradnika Centra na SAIS-u.

Veleposlanik Moon je, kako prenosi Oslobođenje rekao da je podrška Sjedinjenih Američkih Država suverenoj BiH neupitna, i da ovu činjenicu ne treba stalno ponavljati. Moon je izkazao veliku zabrinutost za stanje ekonomije u BiH rekavši da je ekonomija BiH “iluzija”, a lijepe nove zgrade koje niču predstavljaju napredak izgleda grada, ali sigurno ne odražaj realnog stanja i razvoja ekonomije.

“Potrebno je ojačati antikorupcijski tim koji je tek nedavno dobio skromna sredstva od države za svoj rad, što pokazuje ne pretjerano jaku volju političara u BiH da se uhvate u koštac s korupcijom i kriminalom. SAD će jačati aktivnosti na ovom području u narednom razdoblju. Proces promjene koalicijskih partnera u vlasti u Federaciji BiH su inicirane “bezglavo” i nepromišljeno što je i dovelo do velike političke krize u zemlji.
Rekao sam svim političkim liderima: “trebate razgovarati s Budimirom, predsjednikom Federacije”. Ustav i zakon se mora poštovati, a Budimir je predsjednik Federacije”, rekao je veleposlanik SAD-a u BiH.

Moon je rekao da trenutni prijedlog zakona o policiji mora biti modificiran amandmanima kojima bi se osigurala neovisnost policije te da je sam prijedlog u formi u kojoj jeste, neprihvatljiv.

“Mi smo protiv bilo kojeg političkog utjecaja na neovisnost medija i pokušaji političkih stranaka da smjene upravne odbore na TV-u mimo procedure i zakona, nisu prihvatljivi  i mi smo oštro reagirali na ove postupke. Mi ćemo nastaviti podržavati mlade u BiH, jače učešće žena u politici i javnom životu. BiH ima sjajnu mladost i to je budućnost vaše zemlje. Veleposlanstvo SAD-a će organizirati konferenciju s nevladinim organizacijama početkom iduće godine da sa lokalnim partnerima započnemo razgovor kako reformirati federaciju u BiH da bude efikasnija, manje birokratska te u svrsi razvoja i prosperiteta svih građana”, zaključio je Moon.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare