Supruga: Molila sam ga da ne ide u Sarajevo

Čitanjem iskaza svjedoka Mirele Demirović, nevjenčane supruge Mevlida Jašarevića i Husmeta Hamidovića, stanovnika Gornje Maoče, danas je u Sudu BiH nastavljen glavni pretres protiv Mevlida Jašarevića, Emraha Fojnice i Muniba Ahmetspahića koji se terete za organiziranje terorističke grupe, a u vezi s napadom na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Demirovićkino svjedočenje je fokusirano na laptop u kojem je Jašarević čuvao svoju oporuku, te na naoružanje koje je nabavio.

Svjedokinja u iskazu navodi da je Jašarević uoči odlaska iz Gornje Maoče stavio “kalašnjikov” u crnu torbu, a bombe u prsluk, te da je tada kazao da ide u Sarajevo da napadne Američku ambasadu i da se na njene molbe da ne ide nije obazirao.

Ispričala je, također, da je i u septembru 2011. išao u Sarajevo s istom namjerom, ali da se onda nije ništa dogodilo, te da je mislila da će se ponovno vratiti i da se ništa neće dogoditi.

Svjedokinja je navela da joj je suprug u septembru kazao da nije imao hrabrosti, odnosno “da još nije na tom stepenu”.

Dok je njegova supruga čitala svoj iskaz, Jašarević je protestirao i tvrdio da je ona pod stresom te da je sve to nepravda, prenose agencije.

Sudija Branko Perić tražio je da Jašarević skine kapu i da se smiri, na šta se on oglušio, te je udaljen iz sudnice.

Prema iskazu svjedoka Hamidovića, ovaj svjedok je prvooptuženog Jašarevića slabo poznavao i to po imenu Abdurahman, te da ništa nije nagovještavalo da bi on tako nešto mogao učiniti.

Svjedok u iskazu navodi da je događaj od 28. oktobra 2011. iznenadio sve u Gornjoj Maoči.

Reagirao je predsjedavajući Sudskog vijeća u ovom predmetu, sudija Branko Perić, upozoravajući Jašarevića na neprimjereno ponašanje u sudnici, zatraživši da skine kapu, i nakon što se ovaj oglušio na ta upozorenja, udaljen je iz sudnice.

Radiosarajevo.ba