Published On: Čet, svi 17th, 2012

MOON: Bošnjačke stranke u četiri godine nisu ništa uradile za Srebrenicu

august2011_moon_650190274Kao suosnivači Memorijalnog centra Potočari, SAD snažno se zalažu da se osigura poštivanje žrtava genocida u Srebrenici, rekao je u intervjuu za današnji “Dnevni avaz” ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon

“Zato smo uložili mnogo truda i sredstava kako bi pravda bila zadovoljena, kako bi odgovorni za ratne zločine bili pozvani na odgovornost i kako se užas Srebrenice nikada ne bi ponovio.

Istovremeno, ukazao je na ono što su propustile uraditi bošnjačke stranke koje su participirale u prethodnom sazivu vlasti.

– Prije četiri godine sve političke stranke složile su se da se napravi izuzetak u Izbornom zakonu za izbore u Srebrenici samo za 2008. Takvu odredbu jednoglasno su usvojili demokratski izabrani zakonodavci. U to vrijeme, bošnjačke stranke obavezale su se da će raditi na osiguranju uvjeta za naredne izbore u Srebrenici kako ponovo ne bi bilo potrebno praviti izuzetak, ali, nažalost, sve donedavno ništa se nije poduzelo.

Naglasio je da niko od nas ne može u potpunosti osjetiti i shvatiti ogromnu bol preživjelih, te će SAD nastaviti raditi za mir, pomirenje i prosperitet u Srebrenici.

Prije četiri godine sve političke stranke složile su se da se napravi izuzetak u Izbornom zakonu za izbore u Srebrenici samo za 2008.

“Takvu odredbu jednoglasno su usvojili demokratski izabrani zakonodavci. U to vrijeme, bošnjačke stranke obavezale su se da će raditi na osiguranju uvjeta za naredne izbore u Srebrenici kako ponovo ne bi bilo potrebno praviti izuzetak, ali, nažalost, sve donedavno ništa se nije poduzelo”, ističe Moon.

S obzirom na te okolnosti, kaže da je vrlo slaba međunarodna podrška korištenju bonskih ovlasti u ovom trenutku za izbornu odredbu koja bi bila slična onoj koju je odobrio Parlament BiH 2008. godine.

“Moja ambasada ima dugogodišnju pozitivnu saradnju s udruženjima majki Srebrenice. S njima se redovno sastajemo već godinama. Upravo zbog toga osjećao sam potrebu da s njima razgovaram lično, u Srebrenici, na jedan pošten i direktan način, kako bih im izložio naše viđenje u vezi s predstojećim izborima”, rekao je Moon, dodajući da iznimno poštuje majke Srebrenice i uvjeren je da će se njihovi dugogodišnji, bliski odnosi nastaviti.

Istakao je da već duži period zagovara da politički lideri rade zajedno na pitanju lokalnih izbora u Srebrenici.

“Vrlo je važno potaći registraciju onih građana koji imaju pravo da budu prijavljeni u Srebrenici u skladu sa zakonom. Potičemo građane da se registriraju i pozivamo lokalne vlasti da osiguraju efikasnu i pravičnu provedbu ovog procesa”, kaže Moon.

Također, ističe da podržava rad vlasti u Federaciji da bi se osiguralo da bivši stanovnici Srebrenice zadrže postojeće socijalne beneficije ako se registriraju za glasanje u Srebrenici.

Smatra da je vrlo važno za Bošnjake da izađu sa zajedničkim kandidatom za lokalne izbore u Srebrenici, na šta ih već izvjesno vrijeme potiče.

“Ohrabreni smo dosadašnjim aktivnostima i nadamo se da će stranke ubrzo postići napredak”, zaključio je Moon.

(FENA/md)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare