Published On: Čet, svi 17th, 2012

Trojica Duvnjaka hodočašćem žele ukazati na loš položaj Hrvata u BiH

TOMISLAVGRAD – Na hodočasnički put dug 850 kilometara iz francuskog sela Saint-Jean-Pied-De-Port do svetišta svetog Jakova – Santiago de Compostela u Španjolskoj odlučila su se trojica Duvnjaka: Petar Galić, Ilija Babić i Dalibor Miloš te Ivica Landeka iz Posušja i Ivan Markić iz Bugojna. Za toliko dug put na koji kreću za 20-ak dana kažu da su se odlučili kako bi ukazali na loš položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

„Želimo potaknuti ljude na jedinstvo i duhovnu obnovu hrvatskog naroda te na približavanje Bogu“, kažu ova petorica hodočasnika, inače hrvatskih branitelja, veterana 1. hrvatskog gardijskog zdruga. 

850 kilometara

Putovanje će započeti 5. lipnja zrakoplovom od Zagreba do Pariza, zatim vlakom i autobusom do mjesta Saint-Jean-Pied-De-Port, odakle otpočinje 850 kilometara duga pješačka ruta do groba i moći svetoga Jakova.

Prema procjenama, hodočašće će trajati 27 do 30 dana, a spomenuta petorka dnevno planira pješačiti oko 30 kilometara.

Pripreme su već započele, jer ovi hodočasnici moraju biti i psihički i fizički spremni na ovako dalek put. Jedan od njih Petar Galić ističe kako se to najbolje radi hodanjem po planinama.

„Nije zgodno krenuti na tako dalek put. Ali ne bojimo se, bit će kako Bog da, nadam se samo da neće biti nekih ozljeda. Trenutačno smo na Blidinju. Kondicija se već pomalo stekla“, kaže Galić kojem je inače ovo prvi put da ovako dugo hodočasti, do sada je, kako kaže, hodočastio Gospi u Međugorje i na neka lokalna svetišta.

Ovaj zahtjevan pothvat, osim enormnih fizičkih napora, iziskuje i značajna financijska sredstva.

„ismo u mogućnosti sami financirati hodočašće, stoga nam je pomogla Udruga ratnih veterana Zdrug čiji je predsjednik naš Duvnjak Miljenko Filipović. Financijsku potporu dala su nam hrvatska ministarstva te neke tvrtke u Zagrebu. Pomogao nam je i načelnik Ivan Vukadin koji nam je također poklonio zastavu Tomislavgrada koju ćemo ostaviti u Santiagu“, kazao je Galić.
Popularno svetište

Santiago de Compostela jedno je od najstarijih kršćanskih hodočasničkih mjesta u svijetu na koje hodočaste ljudi svih društvenih slojeva iz cijele Europe.

Put do njega kroz Francusku i Španjolsku prolazi kroz najzanimljivije predjele koji su bogati povijesnim i kulturnim znamenitostima. Ovoj popularnoj hodočasničkoj ruti, Vijeće Europe je 1987. godine dodijelilo titulu ”glavne ulice Europe”, a UNESCO ju je 1933. godine proglasio svjetskom kulturnom baštinom. Iako je zanimanje za ovo hodočašće prije par godina oslabilo, u današnje vrijeme ponovo mu se vraća popularnost.

 

Izvor: Mirela Tučić/Dnevni list

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare