Moderno doba: Brakovi se raspadaju već nakon treće godine

Statistike govore da je svakim danom sve više propalih brakova, a najnovija istraživanja pokazuju da se parovi rastaju sve ranije. I dok se nekada strepilo od ključne sedme godine, sada je prijelomna postala treća godina veze. Neki od razloga su i kasnije upoznavanje, brže stupanje u brak i kraće vrijeme upoznavanja prije nego postanu roditelji.

Studija koju je provela stranica Netmums na 1500 parova pokazala je da oni sada imaju 4,5 puta više šanse rastati se nakon tri godine. Čak 21 posto parova rastalo se jer im se veza počela raspadati nakon druge zajedničke godine, a 12 posto izjavilo je da su problemi eskalirali unutar godine dana.

Dolazak djece

Ženama se češće dogodilo da začnu u prvim mjesecima veze, a 15 posto ih je začelo dijete u godinu dana. Rođenje djeteta u obitelji nagnalo je 46 posto žena da izjavi kako im je uništen seksualni život, a dvije od pet žena kazale su da se osjećaju manje privlačno zbog viška kilograma nakon trudnoće. Čak četiri od pet priznaje da je njihova veza propala zbog iscrpljenosti zbog brige o bebi.

– Djeca stvaraju dodatni pritisak na vezu. Ako tome dodamo nedostatak vremena, brige oko posla i novca, možda i nije toliko iznenađenje što se veze raspadaju ranije nego prije – kazala je Siobhan Freegard (44), osnivačica Netmumsa.