Sudski proces protiv Julije Timošenko je apsurdan i politički

bigger (15)Francuski veleposlanik za ljudska prava Francois Zimeray ocijenio je u četvrtak “apsurdnim” i “političkim” novo suđenje ukrajinskoj opozicionerki Juliji Timošenko, koji je započeo u četvrtak.

– Ono što sam ja vidio je apsurd. Ove optužbe su bez sumnje političke prirode, izjavio je on novinarima, nakon što je nazočio prvoj raspravi u sudu Kyivski u gradu Kharkivu, na istoku zemlje.

– Ovo nije rasprava koja zadovoljava standarde poštenog suđenja, prije svega zbog toga što osuđena nije u stanju da se brani ni da se pojavi, dodao je on u telefonskom razgovoru za AFP.

Juliji Timošenko, koja služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe vlasti, sada se sudi za utaju poreza i pronevjeru javnih sredstava u 1997-1998. godini kada je bila direktor grupe Ujedinjeni energetski sustavi Ukrajine.

Opozicionerka ima zdravstvene probleme s kičmom i teško se kreće. Ona je u pisanoj formi odbila naočiti u četvrtak suđenju navodeći kao razlog njeno zdravstveno stanje.

– Zabrinut sam za njeno zdravlje i ishod sudskog procesa, naglasio je Zimeray.

– Nepravda je uvijek šokantna, ali kada nepravda dolazi od pravosuđa, onda to zaista revoltira, rekao je on.

Prije nego što je otišao iz Ukrajine, Zimeray je posjetio zatvor u kojem se nalazi Julija Timošenko. Primio ga je direktor zatvora, ali mu nije bilo dozvoljeno da se susretne s opozicionerkom.