Published On: Pon, pro 14th, 2015

Mnogi građani Jugoslavije nisu izbjegli Titov metak no on je izbjegao Staljinov, na sreću ili na žalost?

Srpski Blic piše kako je u posjedu tajnog dokumenta koji otkriva kako je Staljin unajmio Titovog prijatelja Ivana Krajačića Stevu da u svibnju 1948. ubije Josipa Broza. Krajačić je navodno u posljednji trenutak odustao od dogovorenog plana.
Blicu je tajni dokument dostavio potomak jednog od najbližih Titovih suradnika, a pretpostavlja se da ga je napisao obavještajac Josip Kopinić za Brozovog biografa Vladimira Dedijera.
Krajačić je bio sovjetski obavještajac, a od Staljina je dobio naređenje da likvidirat Tita. Staljin ga je tako htio kazniti jer je odbio rezoluciju Informbiroa, što se u Moskvi tretiralo kao ogromna izdaja. U posebnom poglavlju dokumenta pod nazivom “Tito oprašta grijehe Ivanu Krajačiću Stevi” vrlo je detaljno opisan događaj koji je trebao završiti ubojstvom Tita.
“Tito je imao informaciju da je Staljin dao nalog da ga Krajačić likvidira, ali u to nije mogao vjerovati. Zato je u svibnju 1948. došao u Zagreb i nakon privatnog ručka zamolio Stevu da se provozaju do Samobora. Krajačić je bio iznenađen jer je Tito sam želio voziti. Tito je zaustavio auto i rekao Stevi: ‘Izvrši svoj zadatak’. Stevo je bio iznenađen, desnom rukom je izvadio pištolj, stavio ga do Tita, a iz drugog džepa dao je Titu brzojav u kojem je Staljinovo naređenje da ubije Tita”, navodi se u dokumentu.

Tito Staljinu: Prestani slati agente da me ubiju

Povjesničari su oko ovog događaja dosta podijeljeni, s obzirom da materijalnih dokaza da je Krajačić odbio Staljivog nalog nema. Mnogi su skloni vjerovati da je priču izmislio sam Krajačić u dogovoru sa sovjetskim obavještajnim službama kako bi zadržao autoritet kod Tita.
Kako piše Blic, u arhivu NKVD nalazi se dokument koji navodi da je Tito pisao Staljinu nakon brojnih pokušaja da ga ubije.
“Prestani slati agente da me ubiju. Bit ću prisiljen poslati jednog čovjeka u Moskvu i neće biti potrebno da šaljem drugog”, poručio je Tito.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare