Utorak, 28 svibnja, 2024

MMF odobrio BiH 58,9 miliona eura

Must Read

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je BiH uplatu 58,9 miliona eura, nakon završenog prvog pregleda po stand-by aranžmanu.
“Izvršni odbor MMF-a završio je pregled ekonomskih performansi BiH po programu koji je podržan 24-mjesečnim stand-by aranžmanom. Završetak pregleda omogućava uplatu 50,73 miliona specijalnih prava vučenja (SDR), oko 58,9 miliona eura, čime je ukupna uplata po programu dostigla 101,46 miliona SDR, odnosn oko 117,9 miliona eura”, saopšteno je iz MMF-a.
Završavajući pregled, Izvršni odbor MMF-a jučer je odobrio zahtjev za odricanje od nepoštovanja kriterijuma performansi za fiskalni balans Vlade Federacije BiH od septembra ove godine.
Vršilac dužnosti predsjedavajućeg u Izvršnom odboru Minouche Shafik nakon diskusije rekla je da su dosadašnja dostignuća BiH po programu ohrabrujuća, uz nastavak fiskalnih ograničenja, poboljšanu koordinaciju ekonomske politike i oprezne politike finansijskog sektora.
“Program koji je podržao Fond nastavlja da obezbjeđuje vrijedan oslonac za ekonomsku politiku usred teških spoljašnjih i unutrašnjih okolnosti. Budžeti za 2013. postižu dobar balans između podrške rastu i potrebe za srednjoročnom konsolidacijom. Zadržavanjem ili smanjenjem tekućih troškova stvara se prostor za povećanje socijalne pomoći i podrške privatnom sektoru”, navodi Shafikova.
Ona ističe da će uspjeh u postizanju održive fiskalne konsolidacije u srednjoročnom periodu zavisiti od napretka u strukturalnim fiskalnim reformama.
Shafikova navodi da će nastavak reforme sistema privilegovanih penzija u FBiH i racionalizacija plata u strukturi vlasti BiH, uključujući i agencije, generisati strukturalne uštede i stvoriti prostor za investicije koje će podstaći rast i prioritetnu socijalnu potrošnju.
“Pored toga, pojačana kontrola nižih nivoa vlasti, vanbudžetskih fondova i javnih kompanija, kao i koraci prema poboljšanju poreske administracije, pomoći će da se poboljšaju finansije. Uspjeh ovih reformi će zahtijevati jaku političku volju i pažljivo planiranje reformskih mjera”, navodi Shafikova.
Ona naglašava da oprezne politike finansijskog sektora nastavljaju da promovišu finansijsku stabilnost, a planovi da se poveća nadzor banaka i poboljša pripremljenost za krizu, te da se razmatra okvirno rješenje za nekvalitetne kredite, su “koraci u pravom smjeru”.
“Bliska koordinacija i saradnja između Centralne banke, agencija za nadgledanje banaka i domaćih supervizora, te Agencije za osiguranje depozita, bit će od ključnog značaja”, navodi Shafikova.
Specijalna prava vučenja su odobrena BiH 26. septembra u iznosu od oko 392,9 miliona eura.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -