Published On: Sub, ožu 16th, 2013

Mladi Zeničani sudjelovali na radionicama "Ne hvala, ja bih kondom"

Omladinsko udruženje “REaktiv” iz Zenice proteklih dana organiziralo je radionice o seksualnom i reproduktivnom zdravlju pod nazivom “Ne hvala, ja bih kondom!”
Od 11. do 13. ožujka organizirane su radionice za početnike, a na završnoj radionici je sudjelovalo 16 mladih Zeničana, koji su pokazali posebno zanimanje za aktivnosti u radionici.
Poseban naglasak edukacije o seksualnom zdravlju stavljen je na spolno prenosive bolesti o kojima se toliko ne priča u društvu. Rezultati radionice govore da je dosta mladih upoznato sa spolno prenosivim bolestima, njihovim simptomima i načinima prevencije, ali pored osnovnog znanja, od predavača smatraju i nove informacije.
Predsjednik omladinskog udruženja “reaktiv” Aldin Alić kazao je kako je cilj radionice ispunjen u potpunosti, te da je broj mladih mnogo veći nego što su očekivali.
“Nakon početnih, baznih radionica, gdje smo informirali mlade Zeničane o spolno prenosivim bolestima, neželjenim trudnoćama i drugim temama vezanim za seksualno i reproduktivno zdravlje, uslijedila je i ova napredna radionica gdje će učiti o timskom radu i liderstvu. Sve svoje ciljeve smo ispunili i nadam se da je projekt na mladima uspio ostaviti utjecaj kako bi zrelije i zdravije razmišljali u budućnostier “, izjavio je Alić.
Mladi u Zenici, prema analizi ovog projekta, uglavnom svoje probleme povjeravaju roditeljima, ali zatim prijateljima.
“Najbolje je obratiti se nekome iz obitelji jer nam je obitelj najbliža i najbolje nas poznaju, no ukoliko roditelji nemaju široka shvaćanja po pitanju tih tema, bilo bi dobro pronaći stabilnu i zrelu osobu s kojom se može o tome razgovarati”, kazala je Azrina Mulić , jedna od sudionica ovog projekta te dodala kako su roditelji često skloni izbjegavanju nekih tema.
Prema riječima Mustafe Bisić, jednog od predavača, najveći problem današnjoj omladini predstavlja kupovina kontracepcije. Zbog stida često dolazi do neželjenih trudnoća što je izazvalo najzanimljiviju diskusiju na ovim radionicama u Zenici.
“Društvo je to koje je predvidjelo da su muškarci ti koji se trebaju brinuti o kontracepciji, što je svakako pogrešno. Posebno mi je drago što su djevojke bile dosta aktivne, što pokazuje da se zanimaju za ovu problematiku te da je društvo to koje pravi pritisak i stvara nove probleme “, izjavio je Bišić, te dodao:
“Najviše interesovanja izazvala je tema neželjene trudnoće, odnosno pitanja o ispravnosti abortusa ili ne, a mišljenja su ostala podijeljena. Teško je donijeti zajednički odgovor sve dok svatko od nas ne dođe u tu situaciju”.
Mirnes Zukić je jedan od polaznika radionice reaktiv koji je završio i dodatnu edukaciju, a smatra da za muškarce nema isprike u kupnji kontracepcije.
“Moje mišljenje je da kupovina kontracepcije ne treba predstavljati problem nikome, pogotovo ne za muškarce, a što se tiče djevojaka tu već imamo veći problem s obzirom da nas malo zna za kontracepcije koje su namijenjene djevojkama, a sam primjer je taj da ženski kondom u BiH uopće nije u komercijalnoj upotrebi “, smatra Zukić.
Slične radionice Omladinskog udruženja “REaktiv” bit će održane iu Kaknju, Maglaju, Visokom i Žepču.
“Udruženje REaktiv će i u narednom periodu raditi sa mladima na novim projektima koji će više biti bazirani na aktivizam u društvu i volontiranje te kako i zašto je potrebno da se mladi uključe u rad neke nevladine organizacije ili neformalne grupe. Baza naših aktivnosti je Zenica, nakon čega ćemo posjećivati i druge gradove u Bosni i Hercegovini”, dodaje Alić.
Institut za razvoj mladih KULT podržao je ove aktivnosti i uvrstio ih u projekat Lokalnih građanskih inicijativa, koje će se provoditi u još devet općina u Bosni i Hercegovini.