Porodilje u BiH ostaju bez naknade!

SARAJEVO – Tuzla je vaša, a Zvornik je srpski i ta dva grada nikako ne mogu biti u istom registracijskom području. Pojednostavljeno, ovo je princip kojim se rukovode političke stranke iz Republike Srpske u tumačenju prijedloga novog državnog zakona o jedinstvenom matičnom broju, a iza kojeg stoje stranke iz Federacije BiH. 
Zbog potpuno suprotstavljenih stavova na prekjučerašnjem zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta BiH taj prijedlog nije dobio dovoljnu većinu glasova i potpuno je neizvjesno kada će BiH dobiti zakon o jedinstvenom matičnom broju. Iduća sjednica najavljuje se tek za mjesec dana.
Bez službenog identiteta
Bez zakona djeca rođena nakon 12. veljače ove godine nemaju službenog identiteta jer nema zakonske osnove da dobiju svoj jedinstveni matični broj. I to nije sve: bez matičnog broja novorođena djeca ne mogu dobiti zdravstvene knjižice, putne isprave, a njihove majke ostaju bez porodiljskih i drugih naknada! U pitanju je i izdavanje osobnih iskaznica koje od 12. veljače ne može dobiti nijedan novi državljanin BiH! U ljeto prošle godine Ustavni sud BiH, na zahtjev Narodne skupštine RS-a, ocijenio je neustavnim Zakon o jedinstvenom matičnom broju i svojom presudom naredio Parlamentu BiH da ga u roku od šest mjeseci izmijeni tako što će u njega ugraditi važeće nazive općina u RS-u koje imaju dvojne nazive poput Bosanskog Šamca/ Šamca, Bosanskog Novog/Novog Grada, Bosanskog Broda/Broda… Radi se o 24 općine s dvojnim nazivima. Međutim, Parlament nije proveo presudu Ustavnog suda pa je s 12. veljače ove godine Zakon o jedinstvenom matičnom broju postao ništavan.
U međuvremenu, Ministarstvo civilnih poslova BiH na čelu s ministrom Sredojem Novićem predložilo je izmjene zakona, ali su ga stranke iz Federacije odbile s objašnjenjem da cementira podjelu BiH. Ministar Nović i dalje tvrdi da je samo njegov prijedlog logičan i utemeljen na Ustavu BiH. Nakon toga, zastupnici iz SDP-a, SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i Stranke za BiH zajednički su predložili izmjene zakona, ali su ga zastupnici iz SNSD-a, SDS-a i ostalih stranaka iz RS-a dočekali na nož. Zanimljivo je da su prekjučer prilikom glasovanja Niko Lozančić (HDZ) i Božo Ljubić (HDZ 1990). bili suzdržani, a Mate Franjičević (HDZ) je glasovao za prijedlog.
Pucanje po šavovima
– Nećete nas ucjenjivati. Prema vašem prijedlogu, registracijska područja nisu prilagođena ustavnoj teritorijalnoj organizaciji BiH. Građani RS-a neće ispaštati, Republika Srpska će usvojiti svoj zakon, priopćila je Dušanka Majkić, zastupnica iz SNSD-a, i dodala da SNSD ne pristaje na nepoštivanje “entitetske, ali ni međužupanijskih granica zbog čega su i predstavnici hrvatskog naroda izrazili svoju rezervu”. Njezina kolegica Aleksandra Pandurević iz SDS-a javno se zahvaljuje  SDP-u i SDA što će BiH ubuduće imati jedan državni zakon manje i što svojim stavovima jačaju Republiku Srpsku.
– Pokušaj da se registracijska područja svedu unutar zamišljenih entitetskih crta je izravan udar na ustavno uređenje zemlje, kaže Šefik Džaferović, zastupnik iz SDA.
– Oni koji su protiv našeg prijedloga nisu pročitali presudu Ustavnog suda. Koristiti djecu kao argument ili taoce je politički neodgovorno, upozorava zastupnik iz SDP-a Saša Magazinović.
Sve ovo pokazuje da u “šestorki” (SNSD, SDP, HDZ, SDS, HDZ 1990. i SSB), koja je uspostavila uvjerljivu parlamentarnu većinu, potpuno preuzela Vijeće ministara BiH i može odmah izglasovati kakvu god odluku želi, već puca po mnogim šavovima. Tvrdnje lidera tih šest stranaka da su potpuno jedinstveni i da će BiH odvesti na europski kolosijek već su se pokazale netočnim. To potvrđuje i činjenica da se ne mogu dogovoriti o Zakonu o jedinstvenom matičnom broju zbog čega novorođena djeca ne mogu dobiti službeni identitet.
Prema tumačenju pravnih stručnjaka, općinske matične službe koje i dalje upisuju novorođenu djecu u matične knjige rođenih i ministarstva unutarnjih poslova koja su dala instrukcije da se izdaju matični brojevi to rade potpuno neustavno.
(Dnevni list)