Published On: Čet, svi 17th, 2012

Mladi muslimani potpisuju peticiju protiv diskriminacije Fatmira Alispahića

Na platou ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu, nekoliko nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine sutra otvara potpisivanje “Peticije protiv diskriminacije Fatmira Alispahića na Filozofskom fakultetu u Sarajevu”.

 

Prikupljeni potpisi će biti upućeni nadležnim tijelima Univerziteta u Sarajevu, na vladine, nevladine i diplomatske adrese. Peticija je izraz demokratske opredijeljenosti studenata i građana da više nikad ni jedan pojedinac, poput Fatmira Alispahića, ne bude na Univerzitetu diskriminiran zbog nečijih ideoloških mjerila, već da svaki pojedinac bude cijenjen isključivo po svome znanju i stručnosti.

 

Tekst Peticije sadrži rečenicu “Tražimo ukidanje nezakonite i diskriminatorske odluke Nastavno-naučnog vijeća Filozofskog fakulteta u Sarajevu kojom se mr. sc. Fatmiru Alispahiću – uime ideološke nepodobnosti – oduzima pravo da doktorira na fakultetu na kome je diplomirao i magistrirao”.

 

“Očekujemo da će skandalozna odluka protiv jednakog prava na obrazovanje biti ukinuta prije nego što završimo sa prikupljanjem potpisa”, priopćeno je iz Udruženja “Mladi muslimani”.

 

Pokretači peticije su udruženja Svitanje, Mladi muslimani, AKOS i Demus.(Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare