ZLATO MAMINO: Usvajanje proračuna biti ili ne biti

bigger (26)Proračun može, 24. svibnja na sjednici parlamenta BiH, biti usvojen ili neusvojen. Ako ga ne usvojimo to je direktno pucanje u državu BiH, njenu ekonomiju i socijalnu izdrživost, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija.

Sastanak lidera političkih stranaka koji je jučer održan u Mostaru nije donio novosti kada je u pitanju proračun, ali se Lagumdžija nada da će se do narednog sastanka, 23. svibnja u Sarajevu, “pojedini predstavnici političkih stranaka prestati baviti populizmom”.

“Onaj tko nije spreman da usvoji proračun svjesno ide ka tome da napravi kaos u ovoj zemlji. Odluka o privremenom financiranju bi značila direktno rušenje ekonomske i socijalne stabilnosti BiH jer entitetski proračuni ne bi mogli da izdrže ono što im je stavljeno na vrat. Onaj tko misli da na ovaj način nastavi braniti državu, rušeći proračun, neka nas prestane braniti”, kazao je Lagumdžija.

Pozvao je na prestanak bavljenjem “jeftinom unutarstranačkom politikom”. “Država mora dobiti proračun. Oni koji pričaju da je proračun BiH zamrznut, a da rastu entitetski ili nema pojma šta priča ili svjesno laže”, rekao je Lagumdžija.

Podsjetio je da je 2008. Uprava za neizravno oporezivanje BiH imala netoprihod od četiri milijarde i 923 milijuna KM, a da se ove godine možemo samo nadati toj cifri.

“Iste godine je za državu otišlo 660 milijuna KM, a ove godine je predviđeno 750 milijuna KM. Za vanjski dug je 2008. plaćeno 250 milijuna KM. Dakle, od četiri milijarde i 923 miliona KM za državu i vanjski dug je išlo 910 milijuna KM. U ovoj godini se odvaja 1,2 milijarde KM. Proračun FBiH je bio milijardu i 865 milijuna KM. Ove godine je narastao za 50 milijuna KM, proračun RS-a je narastao za 300 milijuna MK, ali on ima “rupu” od 250 milijuna KM”, precizirao je Lagumdžija.

Naredni sastanak šest lidera političkih stranaka u BiH bit će održan 23. svibnja u Sarajevu, potvrdio je danas novinarima predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Domaćin sastanka bit će Lagumdžija, te je istaknuo da će dnevni red sadržavati pitanje vojne i državne imovine, izmjene Zakona o demobiliziranim, umirovljenim i prijevremeno umirovljenim borcima, proračun, implementaciju presude “Sejdić-Finci”, te pitanje Srebrenice.

“Insistirao sam na tome da sastanak bude prije 24. svibnja kada je zakazana sjednica (Zastupničkog doma) Parlamenta BiH jer nekoliko stvari treba riješiti prije ove sjednice”, pojasnio je Lagumdžija.