Published On: Čet, svi 17th, 2012

MA DA? Šestorka opet bez konkretnih zaključaka

Današnji sastanak predsjednika šest stranaka (HDZ BiH, HDZ 1990, SDP, SNSD, SDA i SDS) u Mostaru nije donio konkretne zaključke ali je dogovoren novi sastanak za 23. svibnja u Sarajevu, čiji će domaćin biti SDP.

Naime, idući sastanak šestorke dogovoren je dan prije rasprave drugog čitanja proračuna u Zastupničkom domu. Prema riječima predsjednika SDS-a Mladen Bosića, pitanje donošenja proračuna u ovom trenutku je neizvjesno ukoliko se još jednom ne razjasne.

No, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, domaćin današnjeg sastanka, kazao je kako “ćemo dobiti proračun 24., 29. i 31., a s kim ćemo ga dobiti vidjet ćemo”.

“Što se tiče proračuna, pokušat ćemo do 23. svibnja riješiti pitanja koja smo preuzeli, a zadnji put kazali smo da ćemo u paketu s proračunom riješiti pitanje poništenjem zakona koji je prije definirao poziciju umirovljenih pripadnika Armije BiH”, istaknuo je Čović.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić ponovio je kako njegova stranka neće glasovati za proračun ovakav kakav jeste.

“Proračun je problem što smo mi bili u uvjerenju da proračun koji je koncipiran u sebi sadrži i obvezu da se ukine zakon o pravima umirovljenih vojnika i da se oni upute na entitetska zakonodavstva i tamo rješavaju svoje probleme”, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Tijekom sastanka razgovarano je o presudi Sejdić-Finci te o vojnoj i državnoj imovini.

Čović je kazao kako su imali konstruktivan sastanak te da su pokušali naći rješenja za Dom naroda, te dogovorili principe koje treba uvažavati i jedan od njih je da se nastavi razgovarati o presudi Sejdić-Finci sključivo u paketu (Dom naroda i Predsjedništvo), dok je drugi taj da predstavnici jednog konstitutivnog naroda ne mogu birati predstavnike drugog konstitutivnog naroda.

Dodik je kazao kako danas nije završila priča o Sejdić-Finciju koja je “za nas važna zato što deblokira europski put BiH i zato smo usmjereni da nađemo neka rješenja”.

Tihić navodi kako su ostali na istim pozicijama kao i prije sastanka kada je u pitanju presuda Sejdić-Finci, ali da su bliži u tome da se osigura etnički legitimitet članova Doma naroda i u Federaciji BiH i na državnoj razini.

“Kada su u pitanju izbori za člana Predsjedništva i dalje postoje razlike iz Republike Srpske jer imaju stav da se član Predsjedništva bira na neposredan način bez navođenja etničke pripadnosti”, kazao je Tihić ističući pri tim kako se protivi osnivanju treće izborne jedinice.

Vezano za vojnu i državnu imovinu usuglašeno je da sporazumi koji su napravljeni moraju biti sveobuhvatni.

Na pitanje očekuju li da će SDA blokirati donošenje državnog proračuna predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je kako ni jedna stranka ne može sama blokirati proračun osim ukoliko ne želi djelovati suprotno daytonskom sporazumu.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare