Published On: Pon, ožu. 27th, 2017

Ministarstvo zdravstva ne može zabraniti upis necijepljene djece u vrtiće

Nakon što su mediji i novinske agencije jučer objavili tekst u kojem se navodi da djeca koja nisu cijepljena neće moći biti upisana u vrtić, školu, primljena u kolektivni smještaj ili se zaposliti, iz Federalnog ministarstva zdravstva su demantirali ovu informaciju.
“Ova informacija nije točna. Federalno ministarstvo zdravstva ovom Naredbom nije, niti može zabraniti upis necijepljene djece u predškolske i školske ustanove ili kolektivne smještaje.

Naredba o programu obveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti za 2017. godinu propisuje obvezu provjere cijepljenog statusa prilikom upisa u sve vrste predškolskih ustanova, prilikom upisa u sve vrste škola, prije izvođenja imunizacije po epidemiološkim indikacijama, prilikom prijema djece i mladih na bolničko liječenje, prilikom prijema u radni odnos, prilikom svake posjete liječniku, prilikom prijema djece u đačke i studentske domove, te prilikom prijema osoba u kolektivne smještaje”, ističu iz ministarstva.

Ukoliko se tom prilikom utvrdi da imunizacija nije kompletna, doktor medicine je dužan o tome obavijestiti roditelja i u skladu s Programom obveznih imunizacija obaviti dodatno cijepljenje i recijepljenje. Ukoliko roditelj odbije dodatno cijepljenje djeteta, doktor medicine izdaje potvrdu o nekompletnom statusu cijepljenja i obavještava nadležnog zdravstvenog inspektora. Iz ministarstva ističu da je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano da je imunizacija obvezna i nadležna inspekcija može izreći novčanu kaznu pojedincima koji odbijaju obveznu imunizaciju.

“Moguća sankcija za odbijanje obvezne imunizacije je novčana kazna, ali je generalni stav da ne treba pribjegavati represivnim mjerama, nego da se roditelji kroz neposredni razgovor s liječnicima trebaju upoznati sa svim znanstveno dokazanim prednostima i značajem imunizacije. Sporna informacija je izazvala ogroman broj reakcija, pogotovo na društvenim mrežama, te se može posmatrati i kao svojevrsni primjer kako neprovjerena ili pogrešno protumačena informacija može da se proširi, izazove brojne nedoumice, rasprave, ali i nemir kod roditelja”, navode iz ministarstva.

Dodaju da su upravo neprovjerene, proizvoljne i znanstveno neutemeljene informacije jedan od uzroka pada obuhvata djece obveznom imunizacijom u Federaciji BiH, ali i u pojedinim drugim zemljama Europe. Ministarstvo savjetuje roditelje da o važnosti, sigurnosti i efikasnosti cjepiva razgovaraju sa svojim liječnicima, pedijatrima i nadležnim zdravstvenim institucijama.

“Imunizacija nije samo jedna od najuspješnijih javnozdravstvenih intervencija u povijesti čovječanstva, nego i ljudsko pravo i jedan od ključnih elemenata u očuvanju zdravlja djece. Apeliramo na roditelje da u dogovoru sa svojim liječnicima i u skladu s Programom obavezne imunizacije cijepe svoju djecu, s obzirom da cjepivno preventabilne bolesti mogu izazvati ozbiljne komplikacije, pa čak i smrtne ishode”, ističu iz ministarstva, prenio je Klix ba.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer