Published On: Sun, Nov 10th, 2013

Milunka Savić konačno u Aleji velikana

Posmrtni ostaci ratne veteranke Milunke Savić pohranjeni su danas u Aleji velikana u Beogradu 40 godina nakon njene smrti, uz prisutnost državnog vrha Srbije, članova obitelji i više od stotinu građana.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić istaknuo je u svom govoru da je Savićeva bila “jedinstvena pojava, ne samo u povijesti Srbije, već i u povijesti čovječanstva”.

Milunka Savić borila se kao dobrovoljac u sprksoj vojsci u balkanskim i Prvom svjetskom ratu. Ona je najodlikovanija žena u povijesti ratovanja, dvostruka dobitnica “Legije časti”, ordena Karađorđeve zvijezde i jedina žena nositelj francuskog ordena “Ratni križ sa zlatnom palmom”. Prozvana “srpskog Jovankom Orleankom”, tijekom službe je ranjavana devet puta. Umrla je 1973. godine u 84. godini u Beogradu.

 

 

Parastos je pred crkvom Svetog Nikole na Novom groblju služio patrijarh sprski Irinej koji je kazao da je “herojstvo Milunke Savić jedinstveno u našem svijetu i vremenu”.

 

“Nije mislila na svoj život, nego na svoju domovinu. Poznata Milunka žrtvovahu je sebe bez ostatka i dočekala slobodu Srbije i srpskog naroda”, kazao je patrijarh Irinej.

 

Ceremoniji prijenosa posmrtnih ostataka nazočili su ministar obrane Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i više ministara u aktualnoj vladi. Milunkin unuk Dejan Stankov kazao je da je dobro zbog budućih generacija da znaju što je njegova baka radila, čime se bavila i kroz što je prošla.

 

“Ona mi nije pričala puno, ali to što je pričala zvučalo je kao izmišljeno. Bio sam klinac i nisam vjerovao u to”, rekao je on.

 

Kovčeg Milunke Savić položen je u grob u Aleji velikana uz sve vojne počasti i pjesmu “Tamo daleko” koju je izveo orkestar Vojske Srbije, nakon čega su vijence položili predsjednik Nikolić, ministar Antić u ime Vlade Srbije, članovi obitelji i brojni drugi dužnosnici.

 

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici ambasada i vojni dužnosnici 19 stranih država među kojima su Velika Britanija, Francuska, Italija, SAD, Alžir, Tunis i Maroko, au njihovo ime vijenac je položio veleposlanik Palestine Muhamed Nabhan. 

Milanka Savić, a to nije rečeno na skupu, umrla je slično kao i Jovanka Broz, ostavljena i zaboravljena a dugo godina radila je kao čistačica.