Published On: Pon, kol 19th, 2019

Milorad Dodik: Netko pokušava od cijele BiH napraviti slučaj ‘Mostar’

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je iz događaja koje gledamo u proteklih 11 mjeseci jasno da netko pokušava od cijele BiH napraviti slučaj “Mostar”.

Komentirajući dešavanja u vezi s formiranjem vlasti na razini BiH uoči sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH, Dodik je istaknuo da Republika Srpska već pet godina nema predstavnike većinske volje svojih birača u institucijama BiH.

On je podsjetio da su građani na izborima 2018. godine jasno odabrali politiku koja bi trebala predstavljati ih u Sarajevu, ali da oni koji su njihov izbor ni za 11 mjeseci ne ostvaruju pravo na političko predstavljanje.

“Nikada nisam komentirao odnose u Federaciji i županijama, niti smo mi ikada bilo koga u FBiH ili županijama uvjetovali da rade nešto što njihovi građani ne žele. Građani Republike Srpske su izabrali svoje predstavnike za nivo BiH, predstavnici EU su više puta isticali da godišnji nacionalni program nije uvjet za europske integracije. Zašto onda stojimo u mjestu? Sada je potpuno jasno da netko želi dodatno destabilizirati cijelu BiH, a time i Srpsku, i da nas sve zaustavi na putu reformi i europskih integracija”, naglasio je Dodik.

On je dodao da se svatko tko je pročitao principe o formiranju Vijeća ministara mogao uvjeriti što su potpisnici podržali i potpisali, naglasivši da svima prepušta da samo prosude zbog čega je netko odlučio da od sporazuma napravi nesporazum.

“Još jednom, vrlo odgovorno, pozivam i apeliram na sve koji su potpisali sporazum da budu odgovorni ljudi i da daju doprinos u formiranju Vijeća ministara u skladu sa izbornom voljom naroda koji su nas birali. Previše posla, projekata i investicija je zaustavljeno i nitko neće čekati vječno da se dogovorimo, a investicije idu tamo gdje postoji politička stabilnost. Narodima u BiH treba više posla, investicija, radnih mjesta, ali čini mi se iznad svega nade u budućnost. To je nemoguće realizirati ako za početak ne konstituiramo organe vlasti na svim nivoima”, rekao je Dodik.

Formiranje Vijeća ministara, dodao je on, ne treba i ne može više čekati ni dana.

“Narodi su nam na izborima dali odgovornost za budućnost zemlje i nitko nema pravo da se poigrava time ili uvjetuje cijeli jedan narod ili entitet onim što nikada nije bilo predmet za formiranje vlasti”, kaže Dodik.

Principe za formiranje vlasti potpisali su lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, a u njim je predviđeno da Vijeće ministara bude konstituirano do 5. rujna.

Sudbina sporazuma je neizvjesna jer bošnjačka strana formiranje vlasti uvjetuje slanjem godišnjeg nacionalnog plana za pristupanje NATO-u, iako to nije ni spomenuto u potpisanim principima.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare