Published On: Pon, kol 19th, 2019

SIPA: O prijetnjama Dodiku obaviješteno Tužiteljstvo BiH

Iz Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH danas je rečeno Srni da su poduzeli potrebne mjere na utvrđivanju svih relevantnih činjenica u vezi s prijetnjama smrću srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku izrečenim u komentarima na portalu BN televizije i o poduzetim mjerama obavijestila Tužiteljstvo BiH.

Iz SIPA-e podsjećaju da su 30. srpnja primili informaciju MUP-a Republike Srpske kojom su obaviješteni o članku objavljenom na portalu BN televizije i komentaru sa prijetećim sadržajem koji je upućen članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku od NN lica pod pseudonimom “Romanija”, nakon čega su poduzete potrebne mjere i radnje na utvrđivanju svih relevantnih činjenica o ovoj informaciji.

“O svim poduzetim mjerama i radnjama policijskih službenika u vezi sa ovim, SIPA je 1. kolovoza obavijestila Tužiteljstvo BiH”, navodi se u odgovoru SIPA-e na pitanje Srne u kojoj je fazi istraga o prijetnjama smrću koje su 23. srpnja, posredstvom portala BN televizije, upućene srpskom članu Predsjedništva.

Iz SIPA-e dodaju da nastavljaju aktivnosti na utvrđivanju svih relevantnih činjenica u konkretnom slučaju, ali da, radi zaštite poduzetih i planiranih mjera i radnji, ne mogu otkriti više detalja.

MUP Republike Srpske je odmah poduzeo mjere nakon što su 23. srpnja na portalu BN televizije objavljeni komentari u kojima je Dodiku prijećeno smrću, te o tome obavijestio i SIPA-u, u čijoj je direktnoj nadležnosti ovaj slučaj.

Na ovom portalu ispod jednog teksta postavljen je prijeteći komentar koji su administratori kasnije uklonili.

Među njima je bio i komentar autora pod pseudonimom “Romanija” sljedećeg sadržaja: “Vukane kapu ti skidam. Da ti Bog podari zdravlje i dug život. Malo je tako poštenih ljudi. A Dodika jedino metak može skinuti sa čela Republike Srpske i napaćenog naroda. Molim Boga da se neko nađe i da ga upuca da čitav narod oslobodi okova i lanaca. Nema druge, izgleda”.

Tek nakon što su objavljeni tekstovi o upućenim prijetnjama Dodiku, ovaj komentar je izbrisan sa portala BN televizije, ali je nastavljena istraga kako bi bilo utvrđeno tko je autor komentara.