Published On: Pon, kol 19th, 2019

Što se posljednjih dana događalo oko ksenofobne diplomatkinje koja će, vrlo izgledno, dobiti otkaz

 

 

Elizabeta Mađarević, hrvatska diplomatkinja u Njemačkoj, koja je upala u središte skandala kada su otkriveni rasističke, ksenofobne i homofobne objave koje je pisala po Facebooku, suspendirana je i povučena s mjesta prve tajnice veleposlanstva u Berlinu.

Inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova predložila je i da je se otpusti zbog toga što se prekršila zakone i Etički kodeks koji obvezuje diplomate da štite ugled Hrvatske u inozemstvu. Inače, Mađarević je na diplomatskom mandatu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu od siječnja 2019. godine. O njezinoj sudbini konačnu odluku donijet će Službenički sud, a mi podsjećamo na kratku kronologiju ovog skandala.

1. ISPLIVALI SKANDALOZNI KOMENTARI

Sve je počelo kada je portal Index u petak otkrio kako Mađarević na Facebooku, među ostalim, piše o “bijeloj Europi”, napada LGBT zajednicu i dijeli tekstove s antimigrantskih portala. Još 8. kolovoza Mađarević na svojem profilu objavljuje tekst u kojem se zalaže za „čistu i autentičnu” Europu. „Samo bijeli Europljani, kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Netko bi pomislio da to više nije moguće, ali nasreću jest”, pisala je.

Profil gospođe Mađarević izbrisan je s Facebooka, ali kopije njezinih objava s Indexa pokazuju da je problematične stavove iznosila i ranije. Tako je 19. lipnja podijelila i članak s portala Lifesitenews u kojem se poziva da Katolička crkva izbaci sve one vjernike koji podržavaju pravo žene na pobačaj. Potkraj srpnja je povlačila paralele između LGBTQ zajednice i pedofilije, a tom je prilikom homoseksualnost usporedila s mentalnom bolešću. Uz sve to, Mađarević je okrznula i njemačku kancelarku Angelu Merkel, za koju je u jednom tekstu napisala da joj “nedostaje vlastite kulture”.

2. DIPLOMATKINJA SE BRANILA DA IMA PRAVO GOVORITI ŠTO ŽELI

Mađarević je na optužbe odgovorila istoga dana, nedugo nakon što se priča pojavila u medijima. Na Facebooku je napisala kako nije političarka pa ima pravo govoriti što želi. „Imam svoje konzervativne stavove od kojih ne odstupam i koje dijelim slobodno jer živim u slobodnoj zemlji, a koji su zasnovani na činjenicama”, napisala je još Mađarević. Obraćanje javnosti zaključila je konstatacijom da svatko „kome treba objašnjavati kako je Europa demografski izgledala prije koje desetljeće i kroz čitavu povijest” može sam provjeriti demografsku statistiku.

3. MINISTARSTVO MAĐAREVIĆ POZIVA NA RAZGOVOR

Ministarstvo vanjskih poslova je na ovaj incident reagiralo promptno. Nekoliko sati nakon izbijanja afere objavili su da se oštro ograđuju od stajališta koje je objavila njihova djelatnica. Dodali su da su uočili „ozbiljne indicije povrede propisa kojima je uređen rad Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske, ali i Zakona o državnim službenicima”, pa je, s obzirom na to, Mađarević hitno pozvana u ministarstvo da objasni svoje postupke.

4. MAĐAREVIĆ TVRDI DA JE HAKIRANA

No, već idućeg dana Mađarević je promijenila priču pa je za hrvatski iseljenički portal u Njemačkoj, Fenix Magazin iznijela prilično nevjerojatnu tvrdnju kako je njezin Facebook profil hakiran. Jako ju je začudilo što se to o njoj piše, dodala je, i na kraju izjavila kako drži da krajnji cilj napada nije ona, već Vlada RH i novi ministar vanjskih i europskih poslova, inače bivši veleposlanik RH u Berlinu i njen donedavni šef.

5. ZNANSTVENI RAD NA TRAGU KSENOFOBNIH OBJAVA

Koliko je priča o hakiranju profila apsurdna, najbolje objašnjava činjenica da je Mađarević u člancima i radovima koje objavljuje još od 2015. godine iznosila teze stavove slične onima koje je objavljivala i na Facebooku. Na portalu Politikaplus se, recimo, mogu pronaći četiri takva njezina komentara. Gospođa Mađarević je svoje teze o migraciji promicala i u časopisu „Notitia”. Njezin rad žestoko je kritizirao politolog Enes Kulenović, koji je zaključio kako takav članak nikada nije smio biti objavljen.

6. MINISTARSTVO IZDAJE NOVO PRIOPĆENJE

U subotu su u Ministarstvu vanjskih poslova osjetili potrebu da se dodatno ograde od kompromitirane diplomatkinje pa su izdali novo priopćenje u kojem je istaknuto kako je diplomatskom osoblju zabranjeno miješanje u unutarnje stvari država u kojima djeluju, uključujući i komentare o dužnosnicima tih država. „Pravo na drugačije mišljenje i sloboda govora ne može podrazumijevati nepoštivanje Ustava Republike Hrvatske i svih drugih zakona te međunarodnih konvencija na snazi u Republici Hrvatskoj, kao i normi diplomatske profesije”, napisano je u priopćenju.

7. PREMIJER I PREDSJEDNICA SE OGRAĐUJU

Potrebu da se od skandala ogradi osjetio je i premijer Andrej Plenković, koji je kazao da su objave i naknadne tvrdnje gospođe Mađarević “krajnje neprihvatljive”. O slučaju se u nedjelju poslijepodne oglasila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je preko Twittera pozdravila brzu reakciju ministra. „Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su”, zaključila je predsjednica.

Jučer je u razgovoru za N1 bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi, Božo Kovačević, otkrio jedan, za hrvatsku diplomaciju, prilično neugodan detalj o slučaju. Kovačević se zapitao kako je Mađarević s takvim stavovima uopće prošla stručni ispit. “Ona je prošla već tri niža zvanja diplomatskog posla, a Zakon o vanjskim poslovima određuje da je napredovanje moguće ako se tri puta zaredom dobije najbolja moguća ocjena od pretpostavljenog”, otkrio je Kovačević.

9. STRANI MEDIJI PIŠU O SKANDALU

Priča je danas došla i do stranih medija. Austrijski i njemački portali prenijeli su detalje skandala, citirajući neke od najgorih ispada gospođe Mađarević. Strani mediji nisu propustili istaknuti kako je skandal došao u posebno neugodnom trenutku za Hrvatsku – baš uoči preuzimanja predsjedanja Europskom unijom.

10. SUSPENZIJA, MOGUĆ I OTKAZ

Kako je danas prvi doznao Jutarnji list, Elizabeta Mađarević suspendirana je i povučena s mjesta prve tajnice veleposlanstva u Berlinu. Uz to, inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova predložila je da ju se otpusti. O slučaju je danas popodne konferenciju održao ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

11. RADMAN PERE RUKE OD DIPLOMATKINJE

Ministar vanjskih poslova potvrdio je kako je Mađarević opozvana i suspendirana, ali nije odgovorio na pitanje jesu li za nju predložili otkaz. Rekao je i kako će će službeničkom sudu predati zapisnik s današnjeg sastanka te mu podastrijeti sve elemente i dokaze o povredama koje su utvrdili. Rekao je kako u skladu s tim očekuju primjerene sankcije. Odbacio je navode Mađarević da joj se Facebook profil bio hakiran. “Bilo je indicija o hakiranju, ali utvrdili smo da toga nije bilo”, kazao je. Ministar je otkrio kako je Mađarević na svoje radno mjesto došla putem internog natječaja u siječnju, nakon što je jedan od kolega otišao u mirovinu. Također je rekao da nije bio upoznat sa stavovima koje je iznosila na Facebooku.

telegram.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare