Published On: Čet, lip 23rd, 2022

MILANOVIĆ: U BiH se sve utjeruje, pa zašto visoki predstavnik ne bi implementirao i odluku Ustavnog suda kako bi se Hrvatima vratila oteta prava

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovi održao je konferenciju za medije povodom današnje sjednice Europskog vijeća i dodjele statusa kandidata pojedinim državama.

Milanović: Hrvatska ne može dopustiti da se BiH izostavi kao kandidat

– Nastavit ću raditi ono za što držim da mi je dužnost i obveza prema Ustavu. Ne brojim dane od kada sam predložio sastanak Vijeća na nacionalnu sigurnost na temu BiH i Ukrajine. Plenković je predlagao Ukrajinu kao temu drugi dan nakon napada Rusije. Mislim da to nisu razlozi radi kojih se trenutno saziva Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali o tome se može razgovarati. Tu temu ne želim izbjegavati, to je tema, ali tema BiH i statusa Hrvata i njihovog političkog rasturanja, uzimanja svih prava, to je nešto što je hrvatski vitalni nacionalni opstanak, rekao je Milanović, istaknuvši da ne misli na opstanak jer će RH opstati i bez toga.

– Ali previše je Hrvatska u 30 godina napravila, doprinijela, platila, čekala i u nama nema želje za osvetom nego za urednim sređivanjem stanja u BiH i jedan duboki interes da ona postane članica EU. Je li to moguće u perspektivi jedne ljudske karijere – teško, ali na tome treba raditi, istaknuo je dodavši kako se prije nekoliko dana ukazala prilika.

– Prošli tjedan svjedočimo odlasku trojice europskih lidera u Kijev i uime svih članica čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata, i Moldova. O tome se govorilo odmah nakon ruskog napada na Ukrajinu, to je bila inicijativa poljskog predsjednika Dude. I odjednom govori se da te države dobivaju status kandidata iako se tome kategorički protivila garnitura država prije tri mjeseca, naglasio je.

– Neka Ukrajina dobije status, ali ona je kao i Moldova zemlja koja ima ogromne sigurnosne probleme geopolitičke naravi i dubine, rekao je.

– I odjednom Europska komisija piše preporuku. To je prilika da se jadnoj, rastresenoj BiH da status kandidata, ništa više od toga, samo status kandidata, kao čin povjerenja, nade koja je važna u ljudskim životima. Vidimo da se tamo ne želi donijeti izborni zakon i rade sve uz podršku dementora, to su oni koji srču energiju. To je međunarodna zajednica u BiH. Od nje ne da rade dobru koloniju, nego otirač, rekao je predsjednik Milanović.

– Sad imamo priliku BiH dati palac gore. Niste potpuno izgubljeni, budete jednog dana pregovarali o članstvu kad se stvari poslože, ali na ovaj način vas povlačimo na svoju stranu. Dug postupak, trajat će to. I računaš, to je to. Sad se ne radi da moraš blokirati Finsku i Švedsku, nego o tome da kažete stanite malo, idemo dati i BiH. Tko može biti protiv toga, upitao je.

Dodao je kako bi Hrvati u BiH s najvećom radošću prihvatili vijest da se promijenio Izborni zakon i da je implementirana odluka Ustavnog suda.

– U BiH se sve utjeruje, sve se na silu proglašava. Visoki predstavnik radi što ga je volja bez ikakve pravne osnove. Pa zašto sada na silu ne implementira odluku Ustavnog suda od prije šest godina, kojim bi Hrvatima bila vraćena oteta prava, istaknuo je Milanović.

– Čovjek ne mora biti cinik kad bi uspoređivao uvjete koji se postavljaju Ukrajini i Moldavi, koje ne ispunjavaju niti jedan uvjet od onih tehničkih, i BiH. BiH se postavlja uvjet da mora promijeniti Izborni zakon, a to se opstruira. Ajde da postave Ukrajini uvjet za status kandidata – mirna reintegracija Krima. To je isto. Ali takav argument očekujem od cinika, od briselskih gnjavatora, od ljudi koji žive da ne proizvode ništa, hrvatske politike, od premijera koji mjesecima izbjegava sastanak Vijeća za sigurnost i krši svoje ustavne obaveze, rekao je predsjednik Milanović.

Pozvao je HDZ-ovce da se probude i da vide zašto se ovo događa, te koji su tu primarni interesi.

– Čak i da smo sami, mi RH imamo se pravo tu stvar postaviti na stol i reći ne može Ukrajina. Krše se svi kriteriji o kojima smo razgovarali. Ajmo sad dati cijeloj BiH, ne Hrvatima, najviše što možemo u ovome trenutku. Ja bi htio biti u debati s nekim tko se tome protivi. Tko su ti koji su protive? Njemačka diplomacija? Neka izađu i kažu, rade nered već godinama u BiH. Nisam slučajno spominjao dementore iz “Harryja Pottera”. To su sisači energije. BiH je gora od kolonije jer iz kolonije se sistemski izvlačilo i ulagalo. To je zemlja koja je prepuštena sama sebi. I još moram slušati da imamo planove za komadanje BiH. Hrvatska je spasila BiH. Hrvatska vojska ušla je praktički u Banja Luku i vratila se doma sa 100 poginulih. Za nagradu čekali smo sto godina da uđemo u srednjoeuropsku inicijativu i još sto godina da uđemo u EU i dan danas hrvatski časnici stožerne razine ne mogu ući u EUROFOR. E pa nećemo tako, a u Poljsku i Litvu mogu i na Kosovo. Čije smo mi budale, upitao je predsjednik.

– Da se vratim na gospodina Plenkovića od čega sve počinje. To je privatna vanjska politika. Zrinjevac ne radi ništa, rade ono što im naredi Plenković. Nakon dvije godine neimenovanja hrvatskih ambasadora i stalnih predstavnika jer to Plenković opstruira jer hoće sve. Plenković je počeo slati stalne otpremnike poslova. To je uništavanje sustava. Zašto se to radi, da ja ne bih imenovao svoje prijatelje, stranačke kolege na ambasadorska mjesta ili da bi on možda mogao imenovati. Imenovali smo samo Biščevića u Beogradu na Plenkovićev zahtjev, potpisao sam. Nisam postavljao pitanja. Kakav je to izbor, zajednički, rekao je dodavši da se s Plenkovićem argumentirano ne može razgovarati.

– Pitam te, čovječe, za koga radiš. Za koga radiš kad kažeš da je uvjet za ulazak BiH u EU da promjeni Izborni zakona koji oni koji su na vlasti u BiH ne žele promijeniti, kako bi mogli dominirati. Međunarodna uprava je BiH dovela ispod ruba egzistencije, rekao je i dodao da u sada jedinstvenom trenutku, koji se kako je rekao neće ponoviti, traže da se BiH da ruka./HMS/

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
8 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bošnjak

Demokratija,katolibani u BIH mogu dobiti ista prava koje pravoslavci imaju u rvatskoj.

11 months ago zadnji put uredio Bošnjak
Supersrbo

BiH je država 2 entiteta I 3 konstitutivna naroda.I ko to ne poštuje on rusi BIH ima da natrpamo zatvore sa vama debilistancima.

većina

…da fakat, ali “BiH”, i samo BiH je drzava, prvo se ti pomiris s tim i naucis postovati!!! a nikako neke zlocinacke tvorevine s polupismenim plemenskim liderima separatistickih ambicija,entiteti kantoni itd. to su privremene kategorije koje ce prije ili poslije izgubit na znacaju a mozda i nestati zarad buducnosti i napretka BiH…..

Herceg Beg

Nista vise ni manje od toga.

SafetPsychoSaralija

Dodji u BIH da vidis kako se utjeruje. Uostalom vidjeces utjerivanje u oktobru.

Anonimac

Tzv. Visoki predstavnik, njemački građanin Schmidt je njemački činovnik, koji ima zadaću da isključivo radi u korist muslimana. To je jedini razlog što ovaj trećerazredni političar, odvratno loši glumac nije niti u pripomisli pomislio da nametne nekekav suviso izborni zakon. To samo govori o njegovom niskom formatu ljudske i nekakve političke vrijednosti, koja mu se suflira iz Njemačke, USA i EU.

Mendula🇭🇷

Nacističko-islamistička svinja se pravi mutava i nama gov.no nacističko od tzv VP pokušava našu kršćansku Bosnu predati islamističkim teroristima no neće proći!

🇭🇷👌🇭🇷

Muslimani-po,turi,ce nizašto vi niste, izgubićete što god bude, glad, smrzavanje i raseljavanje pot,urads,kih terorista je vaša budućnost. 😁