Srijeda, 24 travnja, 2024

Milanović smatra kako postoji oprez oko budućeg proširenja EU

Must Read

ZAGREB/BRUXELLES – Čelnici zemalja članica EU-a potvrdili su u petak na summitu u Bruxellesu zaključke o proširenju prema kojima Srbija započinje pristupne pregovore u siječnju sljedeće godine, a oko brzine budućeg širenja postoji oprez, izjavio je u petak hrvatski premijer Zoran Milanović.

Milanović je ponovio da je u hrvatskom interesu da i Srbija, kao i druge zemlje iz regije budu dio Europske unije.

“Ali, postoji, neću reći podijeljenost, nego oprez u pogledu uvjeta, brzine kojom će se države ubuduće primati, kakvi će se kriteriji primjenjivati. Bilo je komentara na način da bi trebalo jako dobro osmisliti tranzicijsko razdoblje i sustav monitoringa za države koje ubuduće budu ulazil u EU, a BDP po glavi stanovnika im je višestruko manji od europskog prosjeka”, izjavio je Milanović novinarima po završetku summita.

Upitan mogu li se do kraja pregovora sa Srbijom riješiti otvorena bilateralna pitanja, koje ona ima s Hrvatskom, Milanović je rekao da bi svakako htio da se riješi pitanje granice, koje se godinama odugovlači, ali da to vidi kao manji problem od nasljeđa rata.

“Očekivao bih više da beogradske vlasti budu malo korektnije kada su u pitanju odnosi koji se tiču nasljeđa rata, statusa manjina jer mi se katkad čini da smo mi u vladi i još neki u Hrvatskoj jedini koji pokušavaju ići europskim putem. U Hrvatskoj imamo nacionalističku oporbu, a u Beogradu se vlasti katkad ne kontroliraju kada daju izjave. Možda smo mi i previše dobronamjerni”, rekao je Milanović.

Na pitanje o Makedoniji, koja je ponovno ostala bez datuma za početak pregovora zbog neriješenog spora s Grčkom u vezi s imenom zemlje, Milanović je rekao da je ta zemlja “već predugo talac” te situacije.

“Mi ne možemo nikoga natjerati, jer se odluke donose konsenzusom, ali smatramo da je Makedonija izložena prejakom pritisku i da se na ovakav način ne pomaži ni Makedoniji ni regiji. Prihvaćam da pitanje njezina imena nekom može biti važno, ali ja sam iz Hrvatske i ne mogu se u potpunosti uživjeti u nečije strahove i rezerve, koje očito postoje, ali to predugo traje i mislim da je Makedonija već pomalo talac toga”, rekao je Milanović.

 

(fena)

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x