Published On: Tue, Nov 19th, 2013

Milanović: Ovo za mene nije utakmica, nek’ igraju sami

Predsjednik države Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović objasnili su zašto su istupili iz kolone i nisu išli do Memorijalnog groblja.

– Spriječeni smo organiziranom opstrukcijom. Ova je opstrukcija pokazatelj da onima koji su je organizirali nije stalo ni do Vukovara ni do pijeteta. Pijetet je u našim srcima i on postoji, bez obzira na one koji su danas učinili da se Hrvatska razjedini – rekao je Josipović i dodao da zato što je danas dan pijeteta neće inzistirati na nastavku šetnje u koloni.

– Inzistiranje bi značilo inaćenje u vrijeme kada nam inaćenje ne treba i u vrijeme kada svi trebaju imati osjećaj poštovanja, a ne osjećaj inaćenja – rekao je Josipović i dodao da će otići položiti vijence na Ovčari. 

“Ovo za mene nije utakmica, nek’ igraju sami”

Leko je kazao da je “Vukovar simbol pomirenja hrvatskog naroda i hrvatskog društva”. – To je bio i to će ostati bez obzira na to tko iz dnevnopolitičkih potreba radio podjelu. Žao mi je što ne možemo položiti vijence i na taj način zahvaliti braniteljima i stradalnicima. Vremena su takva, proći će i bit će bolje i u Hrvatskoj i u Vukovaru – rekao je Leko.

Premijer Milanović rekao je da je “nažalost, ovo bilo očekivano”. – Ovome se nitko ni može niti se kanio suprotstavljati. Tko god to želi na ovaj način organizirati, a može okupiti toliki broj ljudi, to može napraviti – rekao je Milanović.

– Ni prošle godine nisam davao izjave u koloni, mislio sam da neću ni ove, ali mislim da smo dužni objasniti zašto ove godine ne možemo. Jednostavno, na silu ne ide. To nikome nije palo na pamet. A na ovakav se način može svatko organizirati, tko ovo doživljava kao utakmicu. Ovo za mene nije utakmica, nek’ igraju sami – poručio je Milanović.