Subota, 13 travnja, 2024

‘Po čemu je Tomislav Josić veći Hrvat od mene?’

Must Read

Ponukan događanjima u gradu heroju predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović dao je intervju RTL-u Danas u kojem osuđuje podjele i poziva na smirenje situacije. ‘Dogodilo se nešto što je mene, a mislim i dobar dio Hrvatske, ražalostilo’, rekao je.

 

‘Komemoracija vukovarskim žrtvama i gradu heroju Vukovaru je pretvorena u manifestaciju u funkciji dnevne politike. Nažalost, nismo iskoristili priliku i mogućnost da napravim još jedan korak prema normalizaciji života u Vukovaru i prema miru i suživotu. Danas su s zajednice koji su želje položiti vijence na grobove naših branitelja. Pokazalo se da nažalost Hrvatska danas nije bila jedinstvena u tuzi i sućuti prema poginulima. Pokazalao se da komemoracija nije bila primarni cilj, nego je cilj bio izazivanje političkih sukoba’, komentirao je današnja zbivanja predsjednik Ivo Josipović.

Upitan je li današnji događaj pokazao da se Hrvatska nalazi na raskrižju, odnosno hoće li ovaj događaj prerasti u jednu opasnu situaciju za naciju, predsjednik je odgovorio: ‘Vjerujem da je Hrvatska stabilna demokracija i da iz ovakvih prijepora može izići uspješna, pa čak i jača. Mislim da ovaj današnji događaj govori o potrebi da se više razgovara, i s neistomišljenicima, te da se puno jasnije i čvršće obrazlažu vrijednosni aspekti politike, jer upravo tu je današnji dan pokazao da nismo bili dovoljno dobri’.

Šef oporbe, neki saborski zastupnici i gradonačelnik Zagreba su od starta bili u ovoj drugoj koloni, koja nije bila predviđena prema državnom protokolu. ‘Kao prvo, rekao bih da je Stožer, kao i oni koji su politički iza njega bili, izmanipulirao ljude. Dakle, ljudi su i prije službenog početka bili provođeni u kolonu, mnogi uopće nisu znali da se tako odvajaju i da se umjetno stvaraju dvije Hrvatske. Ne postoje dvije Hrvatske! Ne postoji vukovarska Hrvatska i ona izdajnička Hrvatska ili kako bi to drugačije rekao. Nego postoje oni koji su bili spremni zlouporabiti komemoraciju za svoju politiku. A to što se netko tko je saborski zastupnik ili čelnik neke stranke odlučio sudjelovati u toj predstavi, govori o njegovoj politici’, komentirao je Josipović zaRTL.
Upitan što on kao predsjednik može učiniti ukoliko se nastavi inzistirati na ‘dvije Hrvatske’, predsjednik države je rekao: ‘Hrvatska je slobodna zemlja. Svatko može izraziti slobodno svoj svjetonazor i svoju politiku, bez obzira kakva ona bila. Izbori su ti koji pokazuju što Hrvatska bira. Uvjeren sam da europska Hrvatska neće promijeniti svoju narav. Hrvatska je zemlja tolerancije, razumijevanja i demokracije. Krvavo smo se izborili za tu poziciju, ne vjerujem da ćemo tu poziciju napustiti’.

‘Upozoravao sam da se možda premalo razgovara o ovom vrućem pitanju ćirilice, no takve rasprave su sada irelevantne. Dakle, to što se manje ili jako dobro razgovaralo o nekoj temi, ili se pak uopće nije razgovaralo, to nisu isprike za ono što se danas dogodilo. Prema nama, to nema opravdanja. Zabijen je klin koji je teško izvaditi. Siguran sam da će trebati mnogo truda da se vratimo na taj put dijaloga i tolerancije jer je on nužan Hrvatskoj. Demokratska i uspješna Hrvatska ne može biti temeljena na netrpeljivosti, mržnji i nepoštivanju drugih. Posebno je neprimjereno to iskazivati u ovakvim prilikama kada se sjećamo žrtava’, naglasio je.

Predsjednik Josipović je istaknuo kako su današnja zbivanja bacila žrtve Vukovara u drugi plan. Nije u duhu pijeteta prema žrtvama. Protiv politike, Vlade, predsjednika Sabora je legitimno prosvjedovati i izražavati nezadovoljstvo na najrazličitije načine, ali to nije dobro učiniti u Vukovaru.

Upitan boji li se da će ovaj događaj biti korak prema eskalaciji nečeg goreg, Josipović je zaključio: ‘Hrvatska je demokratska zemlje i mora se suočiti s različitostima. Cijeli taj spektar političkih stavova kojeg smo čuli zadnjih dana je legitiman u smislu iskazivanja. Ali na nama u politici je da se borimo za neke vrijednosti te da u konačnici na izborima građani i građanke izaberu onu Hrvatsku, koju ja osobno smatram europskom, naprednom i perspektivnom’.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -