Published On: Sri, ruj 29th, 2021

MILANOVIĆ: Američki diplomat je rekao da u BiH treba ukinuti etničke prefikse. To neka proba napraviti u Teksasu

Na konferenciji “Dan velikih planova” pod nazivom “Koje prilike i opasnosti donosi 2022.?” hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića novinari su upitali i o Bosni i Hercegovini, te sastanku s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

“To je dobro što se dogodilo, trebalo se dogoditi prije deset godina. Sada je došao, drago mi je zbog toga. Mislim da je prostor za suradnju Hrvata i Bošnjaka velik. To ne treba ići na štetu Srba. S Izetbegovićem nisam razgovarao o Komšiću. Izetbegović je, ne jedini, nego najveći predstavnik bošnjačkog naroda. Pokušat ću napraviti da se više nađu zajedno. Da ih ne hvataju različiti pomoćnici veleposlanika. Načinili su mnogo štete. Američki diplomat je rekao kako treba ukinuti etničke prefikse. To neka proba napraviti u Teksasu”, rekao je hrvatski predsjednik, aludirajući na izjavu američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH Matthew Palmeta.

Milanović je i otkrio kako je Mesić doveo Izetbegovića.

“Gospodin Mesić me nazvao i predložio taj susret. Što se mene tiče, to je moglo biti i prije godinu dana. Došao je s gospodinom Izetbegovićem. Osjećao se bolje vjerojatno zbog toga. Nije uobičajeno, ali neka”, rekao je Milanović.

Upitan je i o tome je li na sastanku s Bakirom Izetbegovićem govorio o najavi Milorada Dodika kako će predložiti osnivanje vojske Republike Srpske.

“Nismo se u opće dotakli Republike Srpske. Ta vojska nije predviđena Ustavom. Vojska nije realna. Inače, vojska Bosne i Hercegovine de jure postoji, a de facto je nema. Postoji nešto zapovjednog kadra, nešto vojnika. Gospodin Dodik je na određeni način i talac situacije u Republici Srpskoj i elemenata koji su radikalniji od njega, iako ja ne mislim da je on radikalan. Prijetiti vojskom RS-a nije glupost, nego neozbiljnost. Što je to, deset pušaka? Mitraljeza? To košta. Mi znamo što si Hrvatska može priuštiti. Više nego Srbija, a opet malo”, rekao je Milanović./HMS/

0 0 glasovi
Article Rating
10 Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x