Published On: Sri, ruj 29th, 2021

MILANOVIĆ: Izetbegović je najvažniji predstavnik bošnjačkog naroda, o razgovoru s njim upoznat ću Plenkovića i Radmana

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je s Bakirom Izetbegovićem (SDA) u Zagrebu razgovarao o odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prije svega o odnosima bošnjačkog i hrvatskog naroda, te potrebi poboljšanja odnosa dvaju naroda u skladu s Dejtonskim sporazumom.

“Tema sastanka bili su odnosi hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ja sam ga primio, odnosno dogovorili smo se susresti, prije svega on je vodeći političar bošnjačkog korpusa, to je realnost. Na tome nećemo stati. O našim razgovorima želim upoznati i Plenkovića i ino-ministra. Taj je sastanak trebao biti održan prije godinu”, kazao je. Hrvatski predsjednik je istaknuo kako mu je drago da je Izetbegović došao na sastanak.“Prostor suradnje između Bošnjaka i Hrvata je veliki, a trenutno ne ide kako treba. To naravno ne treba ići na štetu Srba. S Izetbegovićem nisam razgovarao o Komšiću. Izetbegović je, ne jedini, ali najvažniji predstavnik bošnjačkog naroda”, dodao je.

Milanović je otkrio i kako je došlo do sastanka.

“Stjepan Mesić me nazvao i predložio taj susret. Došao je s gospodinom Izetbegovićem. Vjerojatno se i Izetbegović osjećao bolje. Inicijator sastanka sam ja, prije godinu, sada se to dogodilo. Nije uobičajeno, ali tako je bilo”, kazao je o dolasku Mesića na sastanak, piše Dnevnik.hr.

Rekao je i da se na sastanku nisu dotaknuli teme stanja u Republici Srpskoj, ali ni teme o vojsci, iako smatra da vojska nije realna.

Milanović je danas komentirao i Milorada Dodika, koji je ponovo zaprijetio da će vlasti Republike Srpske nastaviti konkretne korake “demontaže” nekih od najbitnijih institucija BiH, kao i da će taj entitet ponovo uspostaviti svoju vojsku.

“Dodik je na određeni način talac situacije u RS-u, elemenata i ljudi koji su radikalniji od njega. Ja mislim da on nije radikalan, ali to postaje malo neozbiljno. To je kao da ja prijetim Sloveniji nosačem aviona. Prvo, ne bih nikad prijetio, a drugo, ne mogu pričati takve gluposti”, kazao je Milanović. “Radi mentalnog zdravlja i dostojanstva ne mogu pričati takve gluposti. Kada kažem, nosač aviona zaista je glupost, prijetiti vojskom RS-a nije glupost nego je neozbiljno, ali što je ta vojska deset umjesto sedam pušaka. To nije realno, to košta. I kada bi pravno bilo moguće, a nije, to košta. Mi znamo što Hrvatska može priuštiti puno više nego Srbija”, dodao je./HMS/

guest
nije obvezno
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
59
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x