Published On: Sat, Apr 27th, 2013

MIKULIĆ: Predsjednik Federacije BiH ima pravo odbiti odluke komisije, ali ne za novac…

Neustavni federalni ministar pravde Zoran Mikulić smatra da je svaka odluka Komisije za pomilovanje koja djeluje pri Federalnom ministarstvu pravde u skladu sa zakonom, te da predsjednik Federacije BiH ima pravo da tu odluku odbije ili da da svoje mišljenje. Jedino je, kaže, problem ako neko za to uzima novac.
– Predsjednik Federacije ne mora ispoštovati prijedlog Komisije, može ga odbiti ili dati svoje mišljenje, i sve to je u okviru zakona. Kolikogod Komisija predloži zahtjeva u okviru je zakona. Kolikogod predsjednik da pomilovanja u okviru je zakona. Nije problem za to ima ustavne ovlasti. Jedino je problem ako neko za to uzima novac – kazao je Feni ministar Mikulić.
On precizira da je Komisija od svibnja 2011. do prosinca 2012. godine predsjedniku FBiH proslijedila oko 440 predmeta, a predsjednik FBiH je dao 116 pomilovanja. Od toga 50 zahtjeva nije bilo u skladu s mišljenjem Komisije, s obzirom  na to da Komisija cijeni i mišljenje suda.
Ministar pojašnjava proceduru prema kojoj se zahtjev za pomilovanje podnosi Federalnom ministarstvu pravde. Komisija za pomilovanja taj zahtjev obrađuje i upućuje ga sudu koji je dotičnu osobu osudio, a sud daje mišljenje. Ako se okrivljeni nalazi u zavodu za izdržavanje kazne, mišljenje se traži i od tog zavoda koji ocjenjuje ponašanje okrivljenog, a konsultiraju se i druge ustanove, kao što je ustanova za socijalni rad.
Kada se prikupe sva ta mišljenja Komisija sastavlja izvještaj sa svojim prijedlogom, koji nakon stavljanja potpisa ministra pravde, prosljeđuje predsjedniku Federacije BiH u roku od 60 dana od dana zahtjeva za pomilovanje.
– Predsjednik Federacije ne mora ispoštovati prijedlog Komisije. Može ga odbiti ili dati svoje mišljenje i sve je u okviru zakona. Kolikogod da Komisija predlaže zahtjeva u okviru je zakona,
kolikogod da predsjednik da pomilovanje u okviru je zakona i za to ima ustavne ovlasti. Nije  to problem, jedino je problem ako neko za to uzima novac
 – kazao je ministar Mikulić u izjavi za Fenu.